Turistii francezi si germani intorc spatele Marii Britanii din cauza restrictiilor post-Brexit

externe

Turistii francezi si germani incep sa evite Marea Britanie, se tem liderii din turism, din cauza restrictiilor post-Brexit privind calatoriile cu carti de identitate, scrie The Guardian.

De cand masurile anti-covida au luat sfarsit in intreaga Europa anul trecut, turismul a inceput sa isi revina, dar exista semne tot mai multe ca un numar semnificativ de francezi si germani – doua dintre cele mai mari piete pentru turismul britanic – stau deoparte.

Din octombrie 2021, cetatenii UE au nevoie de pasaport pentru a intra in Regatul Unit. Anterior, acestia puteau folosi carti de identitate, dar mai putin de jumatate din populatia Frantei si a Germaniei detine un pasaport valabil. Oamenii care administreaza atractii si afaceri turistice in Marea Britanie spun ca, desi americanii s-au intors in numar mare, francezii si germanii nu au facut acest lucru.

Guvernul din Jersey este atat de ingrijorat incat luna trecuta a anuntat un proiect pilot care le permite cetatenilor francezi sa isi arate cartile de identitate in excursiile de o zi pe insula.

Numarul de vehicule de pasageri transportate de Le Shuttle prin tunelul de sub Canalul Manecii in primele doua luni ale anului 2023 a scazut la 251.175, fata de 314.497 in 2019. Brittany Ferries a declarat in decembrie ca a avut 155.000 de sosiri in 2022, comparativ cu 338.000 in 2019.

Scaderea nu se datoreaza doar problemei pasapoartelor – Brexit a afectat si perceptia Marii Britanii ca o natiune primitoare pentru turisti.

In 2016, germanii au clasat Marea Britanie pe locul 7 in topul celor mai bune locuri de vizitat, iar francezii pe locul 9. Pana in 2022, Regatul Unit a coborat pe locul 16 si, respectiv, 14.

Joss Croft OBE, director executiv al UKinbound, asociatia comerciala pentru industria turismului receptor, a declarat ca turistii francezi si germani au in continuare o parere foarte buna despre Regatul Unit.

„Cu toate acestea, stim ca introducerea noii cerinte privind pasapoartele pentru cetatenii UE pentru a avea acces in Marea Britanie … se dovedeste a fi un factor de descurajare a calatoriilor, in special pentru grupurile scolare, din cauza costurilor suplimentare si a birocratiei”, a spus el.

Grupurile scolare sunt afectate in mod deosebit, deoarece daca unul sau doi copii dintr-o clasa de 30 de elevi nu au pasapoarte, profesorii vor alege sa calatoreasca in Irlanda sau Malta pentru excursii in limba engleza. Copiii cu pasapoarte din afara UE, cum ar fi refugiatii, vor avea nevoie de o viza de 95 de lire sterline pentru a intra in Marea Britanie.

Cercetarile efectuate anul trecut de Tourism Alliance au constatat ca a existat o scadere de 83% a numarului de elevi si studenti care au vizitat Marea Britanie, ceea ce a dus la o pierdere de 875 de milioane de lire sterline si la 14.500 de locuri de munca.

Potrivit unui raspuns parlamentar din 2007, aproximativ 28 de milioane de persoane din Germania au pasapoarte, la o populatie de 83 de milioane de locuitori. In Franta, aproximativ 32 de milioane de pasapoarte au fost emise in ultimii 10 ani, la o populatie de 67 de milioane de locuitori.

Hayley Beer-Gamage, director executiv al Experience Oxfordshire, a declarat ca rezervarile din partea grupurilor franceze si germane au ajuns la 50% din nivelurile de dinaintea pandemiei.

„Acest lucru arata clar ca, de fapt, piata nu se intoarce, iar [dorinta] … de a vizita Oxfordshire, Anglia, Marea Britanie, nu mai este la fel ca inainte de pandemie”, a spus ea. „Trebuie sa ne asiguram ca natiunea nu pierde aceste piete”.

Luna trecuta Rishi Sunak s-a intalnit cu Emmanuel Macron iar unul dintre anunturi a fost ca Franta si Regatul Unit vor extinde oportunitatile pentru excursiile scolare.

Emma English, director executiv al Asociatiei britanice pentru calatorii educationale (Beta), a declarat ca permisele de identitate au ramas o problema, dar membrii sai au fost „entuziasmati de declaratie”. „Cu toate acestea, nu exista nicio informatie [in acest sens]”, a adaugat ea. Beta i-a scris lui Robert Jenrick, ministrul imigratiei, pentru a cere detalii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: