externe

Ucraina a respins categoric ultimatumul Rusiei de a preda Mariupol. Nervosi, rusii au bombardat Kievul

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele si de a preda orasul Mariupol, informeaza luni Reuters, citata de Agerpres.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Veresciuk pentru Ukraiinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Raspunsul a fost deja comunicat partii ruse, a spus ea.

Irina Veresciuk a cerut, in schimb, ca armata rusa sa deschida coridoare umanitare in Mariupol, orasul-port din sud-estul Ucrainei asediat de fortele ruse.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol sa depuna armele si sa paraseasca orasul luni dimineata si a spus ca va fi creat un coridor care va functiona timp de doua ore dimineata (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaratii facute de generalul-maior Mihail Mizintev pentru agentia de presa rusa TASS.

Rusia a propus ca toate unitatile armate ucrainene sa paraseasca orasul „fara arme si munitii pe ruta convenita cu Ucraina” si a insistat asupra unui „raspuns oficial in scris” pana la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineata.

Armata rusa a trimis partii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Veresciuk a informat ca raspunsul sau catre Moscova a fost:”in loc sa va pierdeti vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideti un coridor”.

Rusia a bombardat Kievul

Cel putin sase persoane au murit intr-un bombardament la Kiev, capitala Ucrainei, in noaptea de duminica spre luni, a constatat un jurnalist al AFP, intr-un moment in care fortele ruse incearca in continuare sa incercuiasca orasul.

Sase cadavre erau intinse luni dimineata in fata centrului comercial Retroville, in nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Locul a fost lovit de o racheta foarte puternica, ce a pulverizat masini si a lasat in parcare un crater de cativa metri latime in fata unui imobil de zece etaje carbonizat si din care inca iesea fum.

Toata partea de sud a acestui imens centru comercial a fost distrusa, la fel ca un club de fitness din parcare, a constatat un reporter al AFP. Pe o portiune de sute de metri pot fi vazute moloz, vehicule distruse si fiare contorsionate.

Luni dimineata, pompierii si militarii incercau sa vada daca sub daramaturi se mai afla si alte victime.

Autoritatea de aparare civila a precizat luni dimineata pe Facebook ca cel putin patru persoane au murit, potrivit DPA.

Primarul orasului, Vitali Kliciko, a spus ca mai multe cladiri rezidentiale din cartierul istoric Podilski au fost avariate si au luat foc, alaturi de centrul comercial din zona.

In cursul noptii, echipele de salvare au transmis ca „tiruri inamice” au provocat un incendiu pe mai multe etaje ale centrului comercial, situat in cartierul Podilski.

Ele au publicat imagini de la o camera de supraveghere, care arata o explozie enorma si un nor in forma de ciuperca, urmate de o serie de deflagratii mai mici.

Locuitorii dintr-un imobil vecin, ale carui ferestre au fost sparte de explozie, au spus ca au vazut un lansator de rachete mobil in apropierea centrului comercial cu cateva zile in urma.

O deflagratie enorma a zguduit intregul oras in timpul atacului, potrivit unor jurnalisti ai AFP.

Kievul a fost lovit de o serie de atacuri saptamana trecuta, intre care unul asupra unui bloc de apartamente, duminica, soldat cu cinci raniti.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

7 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

14 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

14 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

11 ore ago