Ucraina a strans dovezi pentru 109.000 din crimele de razboi ale rusilor. Acestea vor fi aduse in fata Curtii Penale Internationale

externe

Guvernul ucrainean a strans dovezi pentru aproximativ 109.000 de presupuse crime de razboi rusesti, inclusiv atacuri fizice si cibernetice, potrivit procurorului general ucrainean Andriy Kostin. Acesta a declarat, sambata, declaratie preluata de Politico, in cadrul Forumului International de Securitate de la Halifax, ca oficialii ucraineni au identificat peste 400 de presupusi autori ai acestor crime. Dintre acestia,  aproximativ 300 au fost inculpati, iar 66 condamnati.

„Gama larga, amploarea acestor incidente si crime de razboi necesita multa munca si multe abordari noi, deosebite”, a spus Kostin la forum, unde razboiul Ucraina-Rusia a fost o tema dominanta. „Este angajamentul nostru sa decidem sa documentam, sa urmarim fiecare incident, pentru ca fiecare crima de razboi are victimele sale.”

In timp ce Ucraina se lupta sa faca progrese pe front impotriva Rusiei, Kievul a adunat dovezi ale crimelor de razboi de la invazia pe scara larga de anul trecut pentru a le prezenta Curtii Penale Internationale de la Haga.

Marea majoritate a acuzatiilor sunt considerate crime impotriva umanitatii, cum ar fi executiile in masa ale ucrainenilor de la Bucha, in 2022.

Unii dintre acuzati au ajuns in fata judecatorilor

Cifrele lui Kostin includ, de asemenea, 265 de investigatii privind crimele impotriva mediului, cum ar fi atacul rusesc asupra barajului ucrainean Nova Kakhovka de la inceputul acestui an, care a dus la evacuarea a mii de ucraineni. Pana acum, au fost deschise si patru dosare pentru acuzatii de crime de razboi cibernetice. Kostin a spus ca includerea infractiunilor cibernetice si a crimelor impotriva mediului pentru dovezile ICC este o noua initiativa a Ucrainei privind acest razboi, subliniind ca „fiecare crima are victime”.

El a recunoscut ca fi greu sa ii condamne pe cetatenii rusi, desi a mentionat ca unii chiar au fost adusi in fata procurorilor si a completelor de judecata.

„Cei mai multi sunt criminalii de razboi rusi pe care ii acuzam si pe care ii judecam in lipsa. Acesta este un proces destul de lung, deoarece necesita mai multe actiuni procedurale”, a spus Andriy Kostin.

„Toti beneficiaza de aparare, este pozitia noastra sa asiguram un proces echitabil pentru toata lumea, inclusiv pentru criminalii de razboi rusi”, a precizat oficialul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: