analize

Ucraina ar putea cuceri Belarusul daca Lukansenko decide sa atace, anunta Andrei Caramitru: „Armata Belarus e praf: doar recruti, fara echipamente serioase, motivatie zero. Trupele din vest ale ucrainenilor pot sa ia Minsk-ul”

Finantistul Andrei Caramitru arata intr-o analiza a razboiului din Ucraina ca fortele ucrainene au sansa de a cuceri Belarusul in cazul in care dictatorul Lukasenko isi arunca tara in acest conflict. 

„Ar fi de fapt foarte bine sa atace. Armata Belarus e praf (doar recruti, fara echipamente serioase, motivatie zero) si ar intra pe un teren super greu (paduri si dealuri, mult mai greu decat in campia ucraineana). Deci – sau vor abandona lupta sau vor fi absolut spulberati. Si trupele din vest ale ucrainenilor pot sa intre dupa in Belarus si sa ia Minsk-ul”, a explicat Caramitru.

„Acum o saptamana, am scris aici ca pana duminica / luni Rusia va intra in “culminare”, adica se sufoca atacul. Si s-a intamplat fix cum am scris – a fost confirmat azi de ISW (Institute for the Study of War), care a declarat ca prima faza a razboiului s-a terminat cu infrangerea Rusiei. Acum sunt in defensiva, asta a fost maximul pe care l-au atins.

In paralel, mai sunt 3 stiri importante :

– logistica pe trenuri in Belarus a fost sabotata, deci rusii NU mai pot aduce in nord munitie si mancare. cel putin o saptamana. Acum e momentul contra-atacurilor (si auzim de exemplu despre intregi batalioane de parasutisti rusi eliminate – 100%, inclusiv toti ofiterii, la nord de Kiev).

– E foarte posibil ca armata Belarus (30’000 de soldati) sa atace vestul Ucrainei (Volyn oblast). Ar fi de fapt foarte bine sa atace. Armata Belarus e praf (doar recruti, fara echipamente serioase, motivatie zero) si ar intra pe un teren super greu (paduri si dealuri, mult mai greu decat in campia ucraineana). Deci – sau vor abandona lupta sau vor fi absolut spulberati. Si trupele din vest ale ucrainenilor pot sa intre dupa in Belarus si sa ia Minsk-ul.

– Rusia spune ca a dat cu arme hipersonice. Nu e clar asta, posibil sa fie fake, si oricum nu au multe si efectul real e irelevant, e doar o racheta care merge mai repede. Insa e posibil sa fie o Amenintare de arme tactice nucleare, nu imi dau seama. Eu NU cred ca o sa faca un atac nuclear spre Ucraina, dar nu e imposibil. Armele astea au cam 3-5% din puterea celor de la Hiroshima. Oricum groaznic. Insa – din cate inteleg – se discuta serios de red Lines intre NATO si Rusia si China. Plus ucrainenii cred ca stiu si sunt pregatiti.

Per total – sa va dau totusi niste cifre, ca sa intelegeti amploarea dezastrului pentru rusi. Pierderi confirmate vizual (cu poze si filme, analizate independent – totalul este mai mare ca nu totul e pozat) – echipamente militare – 1660 la rusi, 450 la ucraineni.

Din cele 1660 pierdute la rusi – o buna parte au fost abandonate sau capturate. Ucrainenii au CAPTURAT mai multe tancuri si masini blindate etc. de la rusi decat au pierdut ei. E suprarealist ce se intampla, asistam la distrugerea totala a armatei Rusiei”, a aratat Caramitru intr-o postare pe Facebook.

Fortele ruse, care avanseaza spre Kiev dinspre nord-est, nu au mai progresat in ultimul timp, iar cea mai mare parte a trupelor ruse ramane la mai mult de 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, au anuntat luni serviciile de informatii militare britanice intr-o noua actualizare a informatiilor din Ucraina, in cea de-a 26 zi a invaziei ruse, potrivit Reuters.

‘Lupte grele continua la nord de Kiev ‘, indica Ministerul britanic al Apararii.

Fortele care inainteaza din directia Hostomel din nord-vest au fost respinse de rezistenta acerba a Ucrainei’, potrivit acestuia.

Astfel, din 12 martie, grosul trupelor ruse nu a mai reusit sa avanseze in directia capitalei ucrainene, caci si la acea data acestea se aflau tot la 25 km de centrul Kievului, conform informatiilor Ministerului britanic al Apararii.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

4 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

10 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

10 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

8 ore ago