Ucraina incepe sa reconstruiasca orase si localitati, chiar daca razboiul continua

externe

ucraina, bombardamente

Grav avariata in luptele cu fortele rusesti de acum aproape doi ani, Trostianets este una dintre cele sase asezari reconstruite cu fonduri de stat in cadrul unui program pilot pentru a dezvolta competentele si experienta necesare pentru o campanie de reconstructie mult mai ampla, care va avea loc ulterior, relateaza Reuters.

Primarul Iurii Bova a declarat ca timpul se scurge pentru a readuce la viata orasele, cu riscul de a pierde milioane de ucraineni care ar putea ajuta la reconstructia tarii si sa se exileze permanent in Europa.

„Ne luptam pentru fiecare persoana care ar trebui sa se intoarca, pentru fiecare copil care trebuie sa se intoarca si sa-si construiasca viitorul aici”, a declarat el pentru Reuters in orasul aflat la doar 30 km de Rusia.

„Sa te plimbi si sa vezi asta in fiecare zi, asta va traumatiza moral pe oricine”, a spus Bova despre orasul din nord-estul ruinat. „Trebuie sa restauram totul, incepand cu cafenele, biblioteci, fabrici, scoli, spitale”, a mai spus el.

Oficialii de la Kiev au semnalat, de asemenea, urgenta reconstructiei Ucrainei, un efort care va necesita sute de miliarde de dolari si care va implica mai mult decat reparatii rapide la situri critice precum spitale, centrale electrice si cai ferate.

Cu toate acestea, razboiul nu da semne de diminuare. In criza de bani, Ucraina se apara impotriva unor noi atacuri rusesti dupa ce propria contraofensiva nu a reusit sa obtina castiguri semnificative. De asemenea, Moscova a reluat o campanie de atacuri aeriene asupra centrelor populate aflate mult dincolo de linia frontului.

Pentru Pavlo Kuzmenko, primarul din Ohtirka, un oras situat la doar 20 km de Trostianets, care poarta, de asemenea, cicatricele bombardamentelor rusesti intense de la inceputul razboiului, resuscitarea pietelor din oras este un lux pe care Ucraina nu si-l poate permite in acest moment.

Oficialii din Ohtirka au intarziat sa termine de indepartat molozul de pe bulevardul principal care a fost candva primaria si nu au reparat inca magazinul eviscerat de peste drum. Cu toate acestea, majoritatea scolilor au fost reparate cu noi ferestre, acoperisuri sau adaposturi antiaeriene, in mare parte cu banii donatorilor internationali.

Kuzmenko, care a criticat public planurile pentru Trostianets anul trecut si a deplans lipsa de resurse, a declarat ca ar trebui sa se puna accentul doar pe repararea locuintelor si a infrastructurii critice. Orice alte fonduri disponibile ar trebui sa mearga catre armata.

„Sunt destule de reconstruit”, a declarat Kuzmenko pentru Reuters. „Pietele, si toate decoratiunile lor, pot fi facute dupa razboi”, a mai spus el.

Stand langa ramasitele primariei, Antonina Dmitricenko, in varsta de 65 de ani, rezidenta din Ohtirka, a declarat ca este de acord cu primarul sau: „Mai intai avem nevoie de victorie, apoi de reconstructie”.

Punctele de vedere diferite din orasele vecine reflecta o dezbatere mai larga despre cheltuielile din timpul razboiului care se desfasoara in intreaga Ucraina. In mod vizibil, o miscare de protest populara in crestere cere ca proiectele discretionare, cum ar fi amenajarea strazilor si a spatiilor publice, sa fie abandonate in favoarea armatei.

Ca un semn al tensiunii, oficialii din regiunea Odesa au anulat licitatii in valoare de peste 9 milioane de dolari in ultimele trei luni ale anului 2023, spunand ca cheltuielile pentru lucruri precum reparatii de drumuri, renovarea unui stadion si programe informatice sunt „inacceptabile” pe timp de razboi.

Disputele evidentiaza necesitatea unei strategii guvernamentale comunicate in mod clar cu privire la cum ar trebui sa arate redresarea si, in general, o economie adaptata la razboi, a declarat Orisia Lutsevici de la think-tank-ul Chatham House din Londra.

Ea a spus ca oficialii trebuie sa deblocheze urgent potentialul economic al Ucrainei prin restabilirea oportunitatilor de crestere generatoare de venituri care pot ajuta la infrangerea Rusiei – iar acest lucru inseamna atragerea oamenilor inapoi, precum si oprirea plecarii definitive a altora din tara.

„Militarii castiga batalii, dar economiile castiga razboaie.”, a spus ea.

Ar putea avea sens, de exemplu, sa se construiasca mai multe scoli in orasul vestic Lvov, comparativ mai sigur, pentru numerosii ucraineni stramutati acolo din cauza luptelor din alte parti, astfel incat acestia sa ramana si sa contribuie la economia de razboi, a spus Lutsevici.

„Aceasta este ceea ce inseamna reconstructia: poate ca nu este vorba de locuri de joaca luxoase, poate ca nu este vorba de noi gradini zoologice”, a spus ea. „Dar trebuie sa fie o categorie de proiecte care sa se incadreze in strategia mai larga a modului in care Ucraina va sustine acest razboi”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: