Ucraina primeste un nou sprijin german pentru intarirea apararii antiaeriane. Radare care pot urmari drone, rachete la joasa inaltime si aeronave, inclusiv elicoptere, pe o raza de pana la 250 de km

externe

Germania va furniza Kievului cel putin sase sisteme radar pentru a consolida capacitatile de aparare aeriana ale Ucrainei, care se confrunta cu atacuri repetate cu drone si rachete, relateaza Newsweek.

Moscova continua sa bombardeze orasele din Ucraina cu drone si rachete, vizand adesea infrastructura civila, cum ar fi instalatiile energetice.

Fortele aeriene ucrainene au declarat ca unitatile sale de aparare antiaeriana au distrus toate cele 13 drone de tip Shahed pe care Moscova le-a lansat in cursul noptii de vineri spre sambata din regiunea rusa Belgorod. De asemenea, Rusia a atacat Ucraina cu patru rachete ghidate sol-aer, in timp ce dronele au atacat orasul Harkov din estul tarii, avariind infrastructura civila, a precizat Kievul.

Compania germana HENSOLDT va trimite alte sase radare TRML-4D in Ucraina pentru a consolida apararea antiaeriana a tarii pana la sfarsitul anului, ceea ce, potrivit declaratiilor firmei pentru Newsweek, face parte dintr-un pachet de ajutor de la Berlin in valoare de peste 100 de milioane de euro.

Firma, care aprovizioneaza, de asemenea, fortele armate germane, a declarat ca radarele pot detecta si urmari drone, rachete de croaziera care zboara la joasa inaltime si aeronave, inclusiv elicoptere, pe o raza de pana la 250 de km. „Radarele noastre sunt necesare de urgenta pentru apararea antiaeriana ucraineana”, a declarat directorul general al HENSOLDT, Oliver Dorre, intr-un comunicat.

Acest lucru vine in contextul in care guvernul german a declarat, de asemenea, ca va trimite un alt sistem de aparare antiaeriana Patriot in Ucraina cat mai curand posibil.

Potrivit cifrelor guvernului german, Berlinul a trimis pana acum opt radare TRML-4D Ucrainei, iar un altul a fost anuntat pe 29 aprilie ca parte a asistentei militare suplimentare.

In ciuda asistentei germane suplimentare pentru Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a fost criticat pentru ca a declarat ca Berlinul nu poate furniza racheta Taurus KEPD-350, pe care Kievul o solicita de mult timp. Scholz a declarat ca furnizarea acesteia ar atrage Germania in conflict si ar necesita asistenta tactica din partea Berlinului, ceea ce contravine eforturilor membrilor NATO de a limita razboiul din Ucraina.

Cu toate acestea, Berlinul a ramas un aliat cheie pentru Ucraina impotriva agresiunii rusesti, dupa ce a livrat sau a alocat asistenta militara in valoare de 28 de miliarde de euro Ucrainei, potrivit celor mai recente cifre ale guvernului german.

Transa anuntata in aceasta saptamana include cel putin 10 vehicule de lupta Marder, un radar de supraveghere aeriana, precum si munitii pentru tancurile de lupta Leopard 2.

Aceasta vine in contextul in care fortele rusesti continua sa ia avant pe frontul de est, dupa capturarea orasului Avdiivka din regiunea Donetk. Seful adjunct al Directiei principale de informatii militare ucrainene (GUR), generalul-maior Vadim Skibitski, a declarat pentru The Economist ca este probabil ca Rusia sa lanseze o ofensiva la sfarsitul lunii mai sau la inceputul lunii iunie.

El a spus ca Moscova incearca sa profite de lipsa actuala de material si de soldati a Ucrainei inainte de sosirea unui pachet de ajutor militar american care tocmai a fost adoptat de Congresul SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: