Ucraina si Polonia au ajuns la un acord cu privire la tranzitul cerealelor, dar acordul privind tranzitul prin Marea Neagra este sub semnul intrebarii

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Polonia a fost de acord marti sa ridice interdictia privind tranzitul cerealelor si produselor alimentare ucrainene, dar Ucraina a declarat ca acordul care ii permite sa transporte cereale in siguranta din porturile Marii Negre este inca amenintat, potrivit Reuters.

Esecul privind reluarea exporturilor in tarile din estul Europei sau de a asigura o prelungire a acordului cu cereale la Marea Neagra ar prinde cantitati mari  in Ucraina, provocand noi probleme economice Kievului.

Statele membre ale Uniunii Europene, Polonia, Ungaria si Slovacia au impus interdictii de import pentru a-si proteja pietele de un aflux de cereale mai ieftine ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, iar Varsovia le-a interzis tranzitul prin Polonia in weekend.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat ca a doua zi de discutii la Varsovia a dus la o intelegere, transporturile urmand sa fie monitorizate si sigiliate la granita. Acordul va intra in vigoare vineri la miezul noptii, a declarat ministrul Dezvoltarii, Waldemar Buda.

„Am fost fortati sa inchidem granita pentru ca UE inchidea ochii la cantitati mari de cereale care ajungeau in Polonia, dar, in acelasi timp, am continuat discutiile cu Ucraina cu privire la modalitatea de a permite tranzitul, dar, cu o garantie ca nu vor ramane in Polonia si am reusit sa gasim o solutie”, a declarat Telus la o conferinta de presa la Varsovia.

Prim-vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko a declarat ca este increzatoare ca exportatorii ucraineni vor respecta termenii acordului convenit cu Polonia.

Inca nu se stie cum vor reactiona celelalte tari care au impus interdictii de import Ucrainei dupa acordul de la Varsovia, Romania urmand sa impuna si ea o interdictie similara.

Cantitati mari de cereale ucrainene au fost prinse de blocaje in estul si centrul Europei, deoarece preturile globale scazute si cererea inseamna ca cerealele nu pot fi vandute cu usurinta.

Blocajele au redus preturile si au afectat vanzarile fermierilor locali, punand presiune politica asupra guvernelor din regiune, in special asupra guvernului polonez inainte de alegeri.

UE a criticat statele membre pentru ca au instituit interdictii individuale, iar trimisii UE urmeaza sa discute masurile miercuri, a declarat un inalt oficial al UE.

Bulgaria a luat in considerare aceeasi interdictie. Republica Ceha a spus ca nu va impune o interdictie insa asteapta o solutie a UE.

Ucraina, care se bazeaza pe vanzarile de cereale si alimente pentru o parte semnificativa din produsul sau intern brut, este, de asemenea, ingrijorata cu privire la Initiativa pentru cereale de la Marea Neagra intermediata de Turcia si Natiunile Unite in iulie anul trecut intre Moscova si Kiev.

Initiativa, menita sa atenueze penuria globala de alimente, permitand reluarea exporturilor din trei porturi care fusesera blocate in Ucraina, urmeaza sa expire pe 18 mai. Nu se stie daca va fi prelungita, deoarece Rusia spune ca un acord separat menit sa-i usureze exporturile de produse agricole si de ingrasaminte nu a fost sustinut.

„Exista amenintarea ca va fi oprita si Rusia a blocat din nou inspectia navelor”, a declarat Svyrydenko la conferinta de presa de la Varsovia. „Este extrem de important pentru noi sa deblocam tranzitul, altfel Ucraina va ramane blocata. Nu putem, impreuna cu partenerii nostri, sa oferim Rusiei posibilitatea de a profita de aceasta situatie”, a spus ea.

Agentia de presa rusa RIA a declarat marti ca inspectiile au fost reluate, dar un inalt oficial ucrainean a declarat pentru Reuters ca „Nimic nu s-a rezolvat”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: