politica

UDMR anunta ca va castiga orasele Satu Mare, Targu Mures si Carei. Kelemen Hunor: „Vom castiga si patru judete”

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este convins ca UDMR va castiga primariile din Satu Mare, Targu Mures si Carei. Acestora, li se vor adauga cele din Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc.

„Sunt convins ca vom castiga la Satu Mare, la Carei. Si, venind dinspre Nord-Vest, sunt convins ca vom castiga Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc, sper ca vom castiga Targu Mures si multe alte orase. Le-am enumerat pe cele mai importante, dar mize exista peste tot, fiindca pentru ca exista competitie, exista candidati peste tot”, a declarat liderul UDMT intr-un interviu penttru Agerpres.

„Acum avem 200 de primari in toata tara. In total, tinand cont de istoria alegerilor locale din ultimii 30 de ani, de faptul cum voteaza oamenii la alegerile locale, putem spune ca sunt in jur de 220 si ceva de primarii unde putem castiga noi alegerile pe acest sistem, pe sistemul actual – alegeri intr-un singur tur de scrutin. Daca noi vom avea 200 de primari, plus – minus, dar sa fie plus, spunem ca rezultatul nostru este un rezultat bun la alegerile locale din 2020. Cam asta este tinta. Daca vom reusi sa castigam patru judete la nivel de presedinte de consiliu judetean, atunci iar spunem ca va fi un rezultat bun, chiar foarte bun”, a adaugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a laudat alegerile intr-un singur tur, afirmand ca se va impotrivi in continuare celor in doua tururi.

„Noi am spus ca alegerile intr-un singur tur de scrutin sunt la fel de democratice, la fel de legale si la fel de legitime ca si alegerile in doua tururi de scrutin. Mai mult, daca un primar care castiga cam 20 -30% la alegerile locale in primul tur, daca am avea alegeri in doua tururi si intra in competitie in turul doi cu primarul care a castigat 49 %, se fac niste aliante netransparente, se fac niste promisiuni apocaliptice si populiste si eventual va castiga cel care a avut de fapt 20 % sau 30 %, pentru ca de fapt asta este sustinerea lui. Nu creste legitimitatea, doar se fac intelegeri care n-au nicio legatura cu interesele locale si cu dezvoltarea comunitatii respective.

Deci nu va fi mai legitim omul, dar va fi obligat din cauza sau datorita, depinde de unde ne uitam, coalitiei, intelegerilor subterane, sa faca dupa aceea fel de fel de cedari si sa ia niste decizii in favoarea celor care l-au sustinut in turul doi. De aceea, eu cred ca e bine sa lasam asa cum e. Foarte putine localitati sunt unde un primar sau un candidat castiga cu foarte putine voturi. Noi am facut la un moment dat un calcul la nivel national, cand proiectul de lege era in dezbatere si am demonstrat ca marea majoritate a primarilor au castigat alegerile cu 40,% cu 45%, cu 47 %, nu cu 20%, nu cu 10 %. Astea sunt povesti de adormit copiii”, a sustinut Kelemen Hunor.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

12 secunde ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

2 minute ago

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

10 minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

O oră ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

2 ore ago