UE adopta o noua strategie maritima. Vor fi mai multe patrule navale comune pentru a proteja infrastructura de amenintarea Rusiei

externe

UE are in vedere sa mareasca numarul de patrule maritime comune si de exercitii navale pentru a combate navele de spionaj rusesti si pentru a proteja infrastructura maritima critica, scrie Financial Times, preluat de eurointegration.com.ua.

O strategie maritima actualizata include un plan de actiune care prevede exercitii navale anuale comune ale UE si o crestere a numarului de patrule militare si ale pazei de coasta, imbunatatind in acelasi timp coordonarea intre statele membre.

Comisarul european pentru mediu si oceane, Virginius Sinkevicius, a declarat ca strategia prevede, de asemenea, cresterea monitorizarii prin satelit si a schimbului de informatii.

„Bineinteles, este nevoie de dezvoltarea in continuare a potentialului si a capacitatilor tarilor membre”, a adaugat el.

Comisarul a precizat ca atacul asupra gazoductului Nord Stream a aratat necesitatea de a creste vigilenta in ceea ce priveste activitatile maritime in Europa.

Statele membre ale UE au avertizat cu privire la dovezile din ce in ce mai numeroase de activitate rusa in jurul parcurilor eoliene offshore, a platformelor de foraj petrolier si de gaze si a cablurilor de telecomunicatii.

Comisarul european Sinkevicius si seful diplomatiei UE, Josep Borrell, se afla in spatele crearii acestei noi strategii. Desi planul pune accentul pe cooperarea cu NATO, razboiul din Ucraina a scos la iveala necesitatea ca UE sa ia propriile masuri de protectie.

Sinkevicius a mai spus ca planul include propuneri pentru a face fata munitiilor neexplodate si minelor pe mare. De asemenea, comisarul european ar dori sa creeze un grup special pentru a curata Marea Neagra dupa razboi.

Dupa exploziile conductelor de gaz Nord Stream, UE si NATO au creat un grup de lucru pentru a proteja in comun infrastructura critica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: