externe

UE ar putea debloca 10 miliarde de euro din fondurile inghetate pentru Ungaria

UE ar putea debloca 10 miliarde de euro din fondurile inghetate pentru Ungaria dupa ce Budapesta a luat o serie de masuri pentru a consolida independenta sistemului judiciar, a declarat un oficial european, citat de  Kyiv Post.

Premierul nationalist ungar Viktor Orban a amenintat sa blocheze decizii-cheie privind Ucraina, in incercarea de a santaja blocul comunitar pentru a debloca fondurile inghetate.

Seful UE, Charles Michel, a avut luni discutii cu Orban, incercand sa dezamorseze tensiunile dupa ce premierul ungar a intensificat retorica antieuropeana in ultimele saptamani.

Ungaria a luat masuri, care au intrat in vigoare in luna iunie, inclusiv restabilirea independentei si a puterii Consiliului Judiciar National.

Aproximativ 10 miliarde de euro ar putea fi deblocate ca urmare a progreselor facute de Budapesta in ceea ce priveste independenta judiciara, dupa ce „ultimele probleme ramase” vor fi rezolvate, a declarat oficialul, care nu a dorit sa fie numit, subliniind „evolutii pozitive”.

Alte 500 de milioane de euro ar putea fi deblocate la scurt timp dupa aceea.

Bruxelles-ul doreste in continuare sa vada modificari legislative din partea Ungariei privind legaturile dintre instantele nationale si cele europene.

Uniunea Europeana a blocat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria pana cand Budapesta va putea dovedi ca au fost adoptate reforme pentru a asigura independenta judecatorilor, drepturile minoritatilor LGBTQI+ si independenta cadrelor universitare.

Saptamana trecuta, UE a autorizat un avans de 900 de milioane de euro pentru Ungaria, ca parte a unui fond de 10,4 miliarde de euro pentru redresarea post-pandemie de Covid.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

O oră ago

Furtuni puternice traverseaza centrul SUA: Trei tornade au lovit Michigan, un barbat a fost ucis in Tennessee

Trei tornade au lovit, miercuri, statul american Michigan, cand furtuni puternice au strabatut centrul SUA.…

5 ore ago

Un soldat rus a fugit peste granita in Polonia. Dezertorul avea la el documente militare, a luptat in Ucraina

Un soldat rus a fost retinut in Polonia dupa ce a trecut granita din Belarus.…

O oră ago

Florin Citu stie ceva: „Ciolacu, daca nu te tine sefu’ de mana, esti praf”. Premierul PSD a dat vina pe fosta guvernare pentru datoria publica uriasa a Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca…

4 ore ago

Securitate fara precedent la Marsilia: Flacara olimpica a ajuns pe pamant francez

Flacara olimpica a ajuns miercuri, la Marsilia, cu 79 de zile inainte de ceremonia de…

4 ore ago