UE deschide in acest weekend un coridor maritim pentru a trimite ajutoare din Cipru in Gaza. Morti si raniti dupa ce parasuta unuia dintre paletii cu ajutoare lansati din avion nu s-a deschis si s-a prabusit peste o casa

externe

UE a anuntat deschiderea, in acest weekend, a unui coridor maritim pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru catre Gaza, in incercarea de a opri foametea care deja duce la pierderea de vieti omenesti, potrivit The Guardian.

„Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, speram ca se va intampla in aceasta duminica. Si sunt foarte bucuros sa vad ca o operatiune pilot initiala va fi lansata astazi”, a declarat presedintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, reporterilor, dupa ce a vizitat instalatiile din portul cipriot Larnaca, punctul de plecare pentru transporturile de ajutor.

O livrare pilot este de asteptat sa aiba loc sambata, cu o nava operata de un grup spaniol de cautare si salvare, Open Arms, cu mancare oferita de organizatia de caritate, World Central Kitchen.

„Astazi ne confruntam cu o catastrofa umanitara in Gaza si suntem alaturi de civilii nevinovati din Palestina”, a spus Von der Leyen.

UE a spus ca transporturile vor merge direct in Gaza, dar nu a spus unde vor ateriza sau descarca, sau cum vor fi distribuite alimentele de la punctul de aterizare. De asemenea, nu era clar care este legatura dintre transporturile din weekend si planul anuntat de presedintele american Joe Biden joi seara, de a construi un doc plutitor in largul Fasiei Gaza in urmatoarele cateva saptamani pentru a primi transporturi de ajutor din Cipru.

Von Der Leyen nu a mentionat planul SUA in declaratiile sale de la Larnaca, iar presedintele SUA nu a mentionat livrarile planificatede UE pentru acest weekend in discursul sau in fata Congresului privind starea Uniunii.

Vineri, SUA, UE si alte tari implicate in efort si-au anuntat oficial sprijinul pentru coridorul maritim, construit in jurul unei propuneri, Initiativa Amalthea, dezvoltata de Cipru in noiembrie, care descrie un mecanism pentru efectuarea de transporturi sigure catre Gaza.

„Livrarea ajutorului umanitar direct catre Gaza pe mare va fi complexa, iar natiunile noastre vor continua sa evalueze si sa ajusteze eforturile pentru a ne asigura ca livram asistenta cat mai eficient posibil”, se arata in declaratia, semnata de Comisia Europeana, Germania, Grecia, Italia, Tarile de Jos, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit si SUA.

Declaratia a mentionat planul pentru un doc plutitor anuntat de Biden, dar nu a explicat cum va fi integrat in eforturile altor membri ai grupului.

In general, lucratorii umanitari au fost critici in legatura cu instalatia propusa de SUA, subliniind ca aceasta nu va fi operationala timp de cateva saptamani, o perioada de timp letala in fata foametei. De asemenea, ei au remarcat ca nu a rezolvat problemele de distributie si securitate care in prezent impiedica livrarea ajutoarelor.

Ministrul britanic de externe, David Cameron a confirmat ca Marea Britanie a aderat la planul coridorului maritim. „Continuam sa indemnam Israelul sa permita intrarea mai multor camioane in Gaza, aceasta fiind cea mai rapida modalitate de a duce ajutor celor care au nevoie de el”, a spus el, adaugand ca este „incredibil de frustrant” faptul ca Benjamin Netanyahu nu a ascultat apelurile de a deschide mai multe puncte de trecere a frontierei.

Detaliile despre transporturile initiale din weekend au fost tinute secrete din motive de securitate.

„Inteleg ca transportul va merge direct in Gaza si, desigur, stim ca acest lucru aduce o serie de provocari logistice la care am lucrat”, a declarat Balazs Ujvari, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Planul cipriot pentru un coridor de ajutor maritim este atractiv la nivel international, si sustinut la cinci luni de la inceputul razboiului, dupa ce 30.000 de palestinieni au murit acolo, iar Gaza, in special nordul fasiei de coasta taiata de fortele israeliene, aluneca in foamete.

Frustrat de fluxul lent si de cantitatile mici de ajutoare care intra in Gaza pe cele doua rute terestre deschise de Israel si de esecul de a convinge Israelul sa deschida mai multe puncte de frontiera si sa permita sa treaca mai multe camioane, administratia Biden a inceput sa parasuteze cantitati mici de ajutoare, in coordonare cu fortele aeriene iordaniene.

Vineri, cinci persoane au fost ucise si 10 au fost ranite in urma unei lansari aeriene in nordul Gazei. Martorii au declarat pentru Agence France Presse ca parasuta unuia dintre paletii cu ajutoare nu s-a deschis si s-a prabusit peste o casa, la nord de tabara de refugiati al-Shati aflata pe coasta.

Israelul a declarat ca saluta inaugurarea coridorului maritim, dar a avertizat ca toate marfurile vor trebui sa fie supuse unor controale de securitate stricte.

„Initiativa cipriota va permite cresterea ajutorului umanitar trimis in Fasia Gaza, dupa ce controalele de securitate vor fi efectuate in conformitate cu standardele israeliene”, a declarat Lior Haiat, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Israelului, pe Twitter/X.

„Israelul va continua sa faciliteze transferul de ajutor umanitar catre locuitorii Fasiei Gaza in conformitate cu regulile razboiului si in coordonare cu Statele Unite si aliatii nostri din intreaga lume… Este foarte important ca alte tari sa se alature initiativei cipriote si efortului international de a livra ajutoare”, se arata in comunicat.

Acum, sub o presiune internationala intensa, Israelul a semnalat recent ca va deschide noi puncte de frontiera pentru a permite ajutoarelor umanitare sa ajunga in nordul Gazei. Cu toate acestea, oficialii din Ierusalim continua sa dea vina pe foametea din Gaza pe esecurile organizatiilor umanitare si pe Hamas, pe care il acuza ca deturneaza ajutoarele.

Haiat a repetat, de asemenea, angajamentul premierului israelian de a continua razboiul impotriva Hamas „pana la eliminarea acestuia si intoarcerea tuturor ostaticilor” detinuti de grupul din Gaza.

La inceputul saptamanii, Netanyahu le-a spus cadetilor la o ceremonie militara de absolvire ca un atac planificat asupra Rafah, cel mai sudic oras din Gaza, va avea loc in ciuda presiunii internationale intense.

Rafah gazduieste acum aproximativ un milion de persoane stramutate, iar multi observatori se tem ca orice atac al fortelor israeliene va duce la o catastrofa umanitara si ar putea servi drept declansator pentru escaladarea violentei in regiune.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: