UE se gandeste la deblocarea fondurilor europene inghetate pentru Ungaria in schimbul aprobarii unui ajutor pentru Ucraina si inceperea discutiilor de aderare

externe

Viktor Orban, Ungaria, manifestatii, organizatii teroriste, Europa, palestinieni, Hamas

Uniunea Europeana ia in calcul sa deblocheze miliarde de euro pentru Ungaria, care au fost inghetate din cauza preocuparilor legate de statul de drept, deoarece incearca sa obtina aprobarea Budapestei pentru ajutorul Ucrainei, inclusiv inceperea discutiilor de aderare, au declarat inalti oficiali, potrivit Reuters.

Ungaria cultiva legaturi mai stranse cu Rusia decat alte state UE si este vazuta ca oponent potential la o decizie care urmeaza sa fie luata in decembrie cu privire la deschiderea discutiilor de aderare cu Kievul, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai uniunii.

In joc este, de asemenea, incercarea Comisiei executive a UE de a face ca statele membre sa contribuie mai mult la fondurile comune ale blocului pentru a trimite mai mult ajutor Ucrainei. Aceasta decizie este, de asemenea, asteptata in cursul acestui an si necesita unanimitate.

Un inalt oficial al UE a declarat pentru Reuters ca, pentru a influenta votul Ungariei, blocul se asteapta sa analizeze situatia alocatiilor UE in valoare de miliarde de euro, care sunt acum inghetate din cauza preocuparilor ca premierul Viktor Orban a restrans independenta instantelor.

„Nu imi pot imagina ca Ungaria ar putea fi de acord fara ca mai intai sa existe o solutie pentru fondurile blocate”, a spus oficialul.

Un al doilea oficial UE a confirmat ca exista o legatura intre eliberarea de fonduri catre Ungaria si planurile UE care necesita unanimitate, inclusiv in discutiile privind extinderea si bugetul.

Un al treilea oficial al UE a declarat ca este vorba despre aproximativ 13 miliarde de euro, o cifra raportata pentru prima data de Financial Times.

Sursele au subliniat, insa, ca intelegerea a depins mult si de Orban, care se confrunta cu o stagnare economica si un deficit bugetar in crestere la nivel national.

„Ungaria are nevoie urgenta de bani, ceea ce este un stimulent pentru reforma. Comisia are nevoie ca Ungaria sa nu-si foloseasca dreptul de de veto pe o serie de probleme. Dar nu cred ca se poate face ceva fara nicio miscare privind reformele de la Budapesta”, a spus un diplomat UE.

Oficialii UE au declarat pentru Reuters ca legile adoptate de Ungaria in aceasta vara pentru a spori independenta judiciara au adus mai aproape un acord privind deblocarea unei parti din aproximativ 22 de miliarde de euro in ajutor pentru dezvoltare economica. Saptamana trecuta, Comisia a scris Budapestei solicitand mai multe detalii cu privire la implementare.

Marti, la Budapesta, ministrul ungar al afacerilor UE a spus ca se asteapta la un acord privind fondurile inghetate in valoare de aproximativ 9 miliarde de euro „pana la sfarsitul anului”.

In incercarea de a ajunge la un acord cu Ungaria, UE se confrunta cu tensiuni intre doua dintre obiectivele sale majore – apararea standardelor democratice in tarile sale membre si sprijinirea Ucrainei in incercarea de a respinge invazia Rusiei si de a se integra in Occident.

Pentru Ucraina, care a solicitat aderarea la UE la doar cateva zile dupa invazia Rusiei din februarie 2022, sprijinul Occidentului este existential, iar aderarea la UE este un obiectiv national major.

Inainte ca liderii UE sa voteze in decembrie, Comisia va prezenta in saptamanile urmatoare o evaluare a progresului Ucrainei in indeplinirea conditiilor pentru a incepe discutiile.

Orban a spus ca ar trebui sa se raspunda „intrebarilor foarte dificile” inainte ca UE sa inceapa discutiile de aderare cu Ucraina, un proces care ar dura ani inainte sa se intample, daca se va ajunge la un astfel de rezultat. Vorbind saptamana trecuta in fata parlamentului ungar, el a tras o linie intre sprijinirea Ucrainei si deblocarea fondurilor UE.

„Bruxelles-ul se asteapta sa fim de acord cu un amendament la bugetul Uniunii Europene care necesita unanimitate. Ne cere… sa dam si mai multi bani Ucrainei. Bruxelles-ul ar trebui sa ne dea banii datorati maghiarilor, iar starea finantelor publice va arata deja mai bine… Suma care ni se datoreaza ar – si, sunt convins, va – echilibra bugetul”, a spus Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: