UE va forta companiile din industria produselor cosmetice sa plateasca pentru a reduce poluarea cu microplastic

pagina verde

Companiile din industria produselor cosmetice vor trebui sa plateasca mai mult pentru a curata urmele poluarii cu microplastic dupa ce negociatorii UE au incheiat un nou acord pentru tratarea apelor uzate, potrivit The Guardian.

Conform proiectelor care urmeaza principiul „poluatorul plateste”, companiile care vand medicamente si produse cosmetice vor trebui sa acopere cel putin 80% din costurile suplimentare necesare pentru a scapa de poluantii minusculi care murdaresc apele uzate urbane. Guvernele vor plati restul, au spus membrii blocului, intr-un efort de a preveni ca produsele vitale sa devina prea scumpe sau rare.

Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu al blocului, a declarat ca masurile vor proteja cetatenii de deversarile daunatoare de produse farmaceutice si cosmetice care ajung in corpurile de apa. „Acest lucru ne va face apa mai curata si ne va proteja sanatatea”, a spus el.

Regulile, care au fost agreate de Parlamentul European si de Consiliul UE, dar care nu au fost inca adoptate in mod oficial, stabilesc noi standarde pentru micropoluanti. De asemenea, ele extind domeniile reglementate de lege.

Pana in 2035, statele membre UE vor trebui sa elimine materia organica din apele uzate urbane inainte de a o elibera in mediu in toate comunitatile cu peste 1.000 de locuitori. Pana in 2045 vor trebui sa elimine azotul si fosforul din toate statiile de epurare care deservesc mai mult de 10.000 de persoane, daca exista un risc pentru mediu sau sanatate. Ei vor trebui, de asemenea, sa adauge un pas suplimentar pentru a elimina un „spectru larg” de micropoluanti, potrivit parlamentului european.

Guvernele vor trebui, de asemenea, sa monitorizeze apele uzate pentru microplastice, substante per- si polifluoroalchilice (PFAS) „substante chimice eterne” si indicatori cheie de sanatate, cum ar fi rezistenta antimicrobiana.

Dar statele membre au intarziat sa puna in aplicare regulile existente pentru tratarea apelor uzate.

Luna trecuta, Comisia Europeana a trimis Spania in fata Curtii Europene de Justitie pentru nerespectarea normelor existente privind apele uzate in 225 de comunitati.

Acordul urmeaza sa creasca diferentele dintre protectia mediului in UE si in Marea Britanie de la Brexit. La inceputul acestei luni, The Guardian a dezvaluit ca Regatul Unit ramane in urma fata de UE in aproape toate domeniile de reglementare a mediului si ca industria apei a amanat planurile de abordare a crizei de poluare a apelor uzate din tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: