Ultimele lovituri aeriene si navale ale Kievului sugereaza ca avioanele de lupta F-16 ar fi intrat deja in dotarea Ucrainei

externe

F-16, Ucraina, avioane rusesti, doborate

In Ucraina s-ar putea afla deja avioane de lupta F-16 furnizate de puterile occidentale, dupa ce Kievul a revendicat, in ultimele zile, o serie de victorii de mare importanta impotriva mijloacelor rusesti in aer si pe mare.

Aliatii occidentali ai Ucrainei au promis Kievului avioanele avansate F-16 de fabricatie americana cu luni in urma, dar au ramas intrebari cu privire la momentul exact in care avioanele vor ajunge pe cerul Ucrainei. Kievul a cerut cu insistenta avioanele, care ar spori capacitatea Ucrainei de a contesta dominatia Rusiei pe cer si de a lansa mai multe lovituri asupra unor tinte rusesti cheie.

Avioanele F-16 sunt echipate cu sisteme de zbor si radare mai moderne si sunt concepute pentru a lansa armele la standarde NATO, pe care Ucraina le-a folosit pana acum cu avioanele sale mai vechi, din epoca sovietica.

In ultimele zile, canalele Telegram rusesti sau antiucrainene au speculat ca Ucraina ar fi putut folosi avioanele avansate pentru a dobori importante tinte rusesti, desi nu a existat nicio confirmare oficiala ca Ucraina ar fi primit avioanele.

O sursa americana a declarat miercuri pentru revista Newsweek ca este probabil ca Ucraina sa fi primit intr-adevar primele dintre avioanele F-16 promise. In ultimele trei saptamani, Rusia ar fi pierdut opt avioane – o lovitura pentru fortele aeriene ale Moscovei.

La 5 decembrie, armata ucraineana a declarat ca a doborat un avion rusesc in jurul Insulei Serpilor, un avanpost din Marea Neagra aflat la aproximativ 50 de kilometri de coasta Ucrainei, in apropiere de Romania.

Douasprezece zile mai tarziu, presa ucraineana a anuntat ca Moscova a pierdut un avion de vanatoare-bombardament Su-34 dupa ce Kievul a atacat o baza aeriana rusa. Separat, fortele aeriene ucrainene au declarat ca Moscova a doborat in aceeasi zi unul dintre propriile avioanele sale de bombardament tactic Su-25.

La 22 decembrie, Ucraina a declarat ca a doborat alte trei bombardiere rusesti Su-34, inainte ca Kievul sa spuna in ajunul Craciunului ca a doborat un Su-30 si un Su-34 rusesti.

In primele ore ale zilei de 26 decembrie, un atac cu rachete ucrainene a avariat nava de debarcare rusa Novocerkask din Crimeea. Canalele Telegram aliate cu Rusia sau antiucrainene au speculat de atunci ca un F-16 ar fi fost folosit pentru a trage rachetele de croaziera asupra navei rusesti si ce amenintare ar putea reprezenta pentru Kremlin avioanele aflate in mainile Ucrainei.

„Aceasta aeronava este integrata in sistemul de comanda si control al NATO, iar acesta este pericolul”, a declarat marti un important blogger militar rus.

Desi nu a fost anuntat oficial, nu este imposibil ca Ucraina sa fi primit cel putin un lot initial de F-16. La jumatatea lunii octombrie, Ucraina a lansat primele sale rachete ATACMS in atacuri care au atras atentia asupra bazelor aeriene rusesti si care au distrus o serie de elicoptere rusesti. Se crede ca atacurile au luat Moscova prin surprindere, prezenta armelor fiind confirmata dupa ce Ucraina a tras primele rachete.

Acelasi lucru ar putea fi valabil si in cazul mult-asteptatei avioane rapide si ar putea oferi Ucrainei un avantaj de care are mare nevoie in timp ce liniile de front stagneaza in lunile de iarna aspra.

„Sper ca Occidentul a invatat sa NU anunte noi sisteme de armament, asa cum s-a facut in cea mai mare parte in primele 20 de luni de razboi”, a declarat Daniel Rice, fost consilier special al comandantului principal al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnii.

„Fortele rusesti ar trebui sa invete „pe pielea lor” atunci cand Ucraina pune pe teren o noua arma”, a declarat Rice, care este acum presedinte al American University Kiev, pentru Newsweek.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: