Umbra Rusiei asupra Romaniei. Care este riscul votului pro-AUR / Sosoaca

analize

Diana Sosoaca, candidatura, primaria Iasi, Mihai Chirica

Diana Sosoaca reprezinta principala portavoce a propagandei Rusiei in Romania. Senatoarea se afiseaza la receptiile oferite de Ambasada Moscovei la Bucuresti si cere deschis iesirea Romaniei din Uniunea Europeana. Dezmembrarea UE reprezinta un deziderat de decenii al Rusiei, iar Moscova s-a implicat masiv in sustinerea campaniei pro-Brexit care a dus la iesirea Marii Britanii – o putere nucleara – din blocul comunitar. George Simion si partidul pe care il conduce, AUR, promoveaza, la nivel oficial, un discurs pro-UE si pro-NATO.

In discursurile lui Simion apar insa frecvent teme care tin de propaganda Moscovei, precum stoparea ajutoarelor pentru Ucraina, discursul anti-LGBT sau criticile la adresa multinationalelor, care externalizeaza profiturile si lasa in urma lor “cancer”. Un vot pentru oricare dintre ambele partide – AUR sau SOS – reprezinta o mana cereasca pentru Rusia, care ar avea posibilitatea de a mai atrage o tara din estul Europei in capcana suveranismului, al carui principal reprezentat este premierul ungar Viktor Orban, un aliat de nadejde al Rusiei.

Riscul ca discursul suveranist si anti-UE sa devina o tema centrala in societatea romaneasca

In scenariul in care partidul Dianei Sosoaca si AUR obtin un scor semnificativ la alegerile din acest an, discursurile suveranist al lui George Simion si anti-UE al Dianei Sosoaca vor capata amploare in Parlamentul Romaniei.

Un efect in astfel de situatii este ca partidele democratice sunt tentate si ele sa abordeze aceste teme, de teama riscului de a nu pierde si mai mult votanti.

Acest lucru s-a vazut recent in Parlamentul Frantei, unde partidele pro-Macron au adoptat o lege a migratiei foarte dura, sub presiunea ascensiunii liderei de extrema dreapta Marine Le Pen, al carei partid a fost acuzat la scena deschisa de legaturi cu Rusia.

Iar, de-a lungul istoriei recente, Rusia a dovedit ca stie sa exploateze discursurile si curentele care au potentialul de a diviza societatea – dreptul la avort, marile multinationale care exploateaza oamenii simpli, drepturile comunitatii LGBT, elitele de la Bruxelles care asupresc tarile UE pentru propriul beneficiu. Toate aceste teme slabesc coeziunea proiectului european – si, pe scara mai larga, a comunitatii euro-atlantice. Iar o comunitate divizata este mult mai usor de dominat si cucerit.

Pana in prezent, tema unei iesiri a Romaniei din UE a fost una marginala in societatea romaneasca si nu exista un sprijin real in randul populatiei.

Aducerea acestei teme in centrul discursului politic risca insa sa starneasca un interes ale carui consecinte nu pot fi deocamdata cuantificate.

Riscul pierderii increderii partenerilor Occidentali

Un scor bun obtinut de AUR si SOS in alegerile din acest an ar putea slabi increderea UE si a Washingtonului in privinta parcursului democratic al Romaniei.

In scenariul – putin probabil in prezent – in care AUR ar ajunge la guvernare intr-o alianta cu PSD, sau ar sustine un guvern minoritar social-democrat, partenerii euro-atlantici se vor trezi in fata unei multitudini de intrebari.

Cata incredere pot avea intr-un guvern in care este prezent un lider politic acuzat ca este agent al fostului KGB si care interdictie de a intra in Republica Moldova si in Ucraina?

Cat de multe informatii poate impartasi Washingtonul cu partenerii din Romania in acest scenariu?

Cat de mult risca Romania sa intre pe un parcurs nationalisto-suveran similar cu cel al Ungariei lui Viktor Orban?

Cat de stabil va fi cadrul legislativ in ceea ce priveste companiile straine care sunt prezente in Romania, in conditiile in care George Simion vorbeste despre “cancerul” pe care il lasa in urma multinationalele?

Cat de atractive vor mai fi investitiile straine in Romania intr-un mediu impredictibil din punct de vedere politic, in conditiile in care nationalismul economic atat de drag lui Liviu Dragnea ar putea redeveni o tema principala de dezbatere?

Ce spunea George Simion despre multinationalele prezent in Romania:

“Nu vrem sa alungam multinationalele din Romania. Ne dorim sa vina sa faca afaceri corect in tara, sa lase bani in tara, sa plateasca salarii corecte, sa trateze angajatii conform legislatiei muncii si sa creeze plus valoare aici in Romania, nu sa externalizeze profiturile si in spate sa lase cancer, jaf si sa se aleaga de tara noastra praful si pulberea, romanii mergand peste tot in toata lumea”.

Ce NU stim despre George Simion

Liderul AUR are interdictie oficiala de a intra atat in Ucraina, tara invadata de Rusia, cat si in Republica Moldova, un stat care este tinta razboiului hibrid al Moscovei.

Oficiali din cele doua tari au afirmat – fara a prezenta insa nicio dovada – ca George Simion a avut in trecut intalniri cu reprezentanti ai serviciilor secrete rusesti.

In Moldova, Anatol Salaru, fost ministru al Apararii, l-a acuzat pe George Simion ca avut o intalnire, in urma ca 12 ani, cu un sef al seviciul secret rusesc FSB, mostenitorul temutului KGB.

Fostul director al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova, Valentin Dediu, a declarat recent la TVR Moldova ca ”George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusesti, sau materiale compromitatoare, sau cu bani”. Detalii aici.

In Ucraina, un general ucrainean din serviciile de spionaj a spus ca un ofiter al serviciului secret SBU a confirmat cel putin o intalnire a lui George Simion cu serviciile speciale rusesti, in perioada presedintiei lui Ianukovici.

In fata acestor declaratii, rectorul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a cerut formarea unei comisii parlamentare de investigare a influenṭelor politice ale Rusiei, mai ales in ceea ce priveste AUR, care nu are „structuri serioase in teritoriu”. Detalii, aici.

Potrivit acestuia, in urma unei astfel de anchete, „este foarte posibil ca si alte institutii ale statului, cu atributii in domeniu, sa constate ca AUR utilizeaza resurse prin mecanisme complexe, netransparente” si „nu ar fi exclus sa aflam ca Romania se afla pe lista celor 20 de tari in care Rusia a ‘investit’ peste 300 de milioane de dolari pentru a sustine candidati si partide politice”, asa cum arata rapoartele Statelor Unite.

Claudiu Tarziu si “reintregirea Romaniei”

Un alt lider marcant al AUR, Claudiu Tarziu, a declarat recent, in data de 24 ianuarie, ca “nu vom fi suverani cu adevarat” decat dupa ce vom reintregi statul roman in granitele lui firesti. enumerand Basarabia, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei, tinutul Herta, Transcarpatia. Teritorii aflate in prezent in Republica Moldova si in Ucraina. (Detalii, aici)

In urma acestei declaratii, Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Roman de Informatii, l-a acuzat pe Claudiu Tarziu ca alege special astfel de teme cu potential incendiar, care sunt folosite si de politicieni de extrema dreapta din Ungaria. Teme care „ii convin cel mai mult lui Vladimir Putin”.

”Cum nu cred in coincidente, trei intrebari imi staruie in gand. Cand vorbeste de normalizarea relatiilor cu Rusia, la care perioada „normala” se refera? Ca sa stim cum sa ne pregatim… Cand si-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia si nu tinuturile pe care le revendica? Doar n-o fi pentru voturi… Cand s-a regasit in cuget, simtiri si punctaj cu politicianul maghiar, dl Tarziu era in Cc sau in Bcc?”, s-a intrebat fostul directror SRI, citat de Digi 24.

Citeste si:

De ce incearca Diana Sosoaca sa-si lipeasca imaginea de protestele fermierilor si transportatorilor si cum este adusa agenda Kremlinului in randul solicitarilor legitime ale protestatarilor

George Simion, interzis in Republica Moldova pentru inca cinci ani: Desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: