Un cantaret iranian ar fi fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru un cantec despre protestele declansate de moartea Mahsei Amini

externe

Un cantaret pop iranian al carui cantec a devenit imn in timpul protestelor in masa in urma cu mai bine de un an, a fost condamnat la cel putin trei ani de inchisoare, potrivit The Guardian.

Shervin Hajipour, in varsta de 26 de ani, a scris si publicat Baraye in timpul demonstratiilor la nivel national declansate de moartea in septembrie 2022 in custodia politiei a Mahsei Amini.

Amini, in varsta de 22 de ani, a fost arestata pentru ca ar fi incalcat codul vestimentar strict pentru femei al republicii islamice.

Vineri, cand in Iran au avut loc alegeri parlamentare, Hajipour a declarat pe pagina sa de Instagram ca a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru „incitarea si provocarea oamenilor la revolte pentru a perturba securitatea nationala”.

De asemenea, a fost condamnat la opt luni de inchisoare pentru „propaganda impotriva regimului”.

Nu a fost imediat clar cand a fost emis verdictul si nu a fost anuntat in alta parte.

Conform legii iraniene, pedepsele cu inchisoarea sunt executate concomitent, ceea ce inseamna ca Hajipour va sta trei ani dupa gratii.

Presa iraniana de stat, concentrata pe alegerile de vineri, nu a anuntat sentinta lui Hajipour, iar misiunea Iranului la Natiunile Unite la New York nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii.

Baraye, (Pentru), incepe cu: „Pentru dansul pe strada / pentru frica pe care o simtim cand ne sarutam.” Versurile enumera motivele postate online de tinerii iranieni pentru care au protestat impotriva teocratiei guvernamentale a Iranului dupa moartea lui Amini.

Melodia a fost difuzata in martie 2023 la Casa Alba, la o ceremonie care a marcat Nowruz, Anul Nou persan.

Cu o luna mai devreme, prima doamna a SUA, Jill Biden, i-a acordat lui Hajipour un Grammy special pentru cea mai buna melodie pentru schimbarea sociala, numind-o „un apel puternic si poetic pentru libertate si drepturile femeilor”.

Acoperirea gatului si a capului a fost obligatorie pentru femeile din Iran din 1983, dupa Revolutia Islamica din 1979. Moartea lui Amini a declansat proteste care au durat mai multe luni, in care sute de oameni, inclusiv zeci de membri ai fortelor de securitate, au fost ucisi si alte mii de persoane au fost arestate.

Hajipour a fost arestat pentru scurt timp in timpul protestelor.

In ianuarie, un tribunal iranian a condamnat la un an de inchisoare un alt cantaret pop care a criticat valul obligatoriu pentru femei. Pedeapsa lui Mehdi Yarrahi a fost schimbata in inchisoare la domiciliu din cauza problemelor sale de sanatate, a spus avocatul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: