Un italian a reusit sa fure peste 1000 de manuscrise nepublicate ale unor autori celebri, cu care… nu a facut nimic

life

Un italian in varsta de 30 de ani a recunoscut ca a furat mai mult de 1.000 de manuscrise nepublicate, multe ale unor autori importanti, potrivit BBC.

Filippo Bernardini, fost angajat al gigantului editorial Simon & Schuster din Londra, a trimis mesaje in numele unor persoane importante din industria editoriala pentru a pacali autorii sa-si predea manuscrisele.

Bernardini a pledat vinovat la New York pentru frauda electronica, dar motivul sau nu a fost niciodata clar. Manuscrisele nu au aparut pe internet si nici nu s-au trimis cereri de rascumparare.

Condamnarea lui Bernardini, care a fost arestat de FBI in ianuarie anul trecut, pare sa explice un mister care a derutat lumea literara de cativa ani, cu Margaret Atwood, Ian McEwan si Sally Rooney printre scriitorii vizati.

Potivit procurorilor, Bernardini a inregistrat peste 160 de domenii de internet false din 2016.

Agenti, editori si membri ai juriului Premiului Booker au cazut cu totii victime ale inselatoriilor de tip phishing, primind, de la adrese de e-mail cu aspect oficial usor modificat, solicitari de manuscrise ale unor autori, inclusiv castigatoarea Booker Margaret Atwood.

Intr-un interviu din 2019 pentru The Bookseller, Atwood a confirmat ca au existat „eforturi concertate de a se fura manuscrisul” cartii ei, Testamentele”, inainte de a fi lansata.

„Au fost o multime de e-mailuri false de la oameni care incercau sa fure chiar si doar trei pagini, orice”, a remarcat ea.

Daniel Sandstrom, de la editura suedeza Albert Bonniers Forlag, care s-a numarat printre cei vizati, a spus ca a fost dificil sa-si dea seama care a fost motivatia din spatele acestui gest.

„Raspunsul literar la acea intrebare, cred, vreau sa spun ca cineva o facea din emotie si exista o enigma psihologica la finalul acestei povesti”, a spus el pentru BBC.

„Un raspuns mai putin romantic ar fi ca… acesta a fost cineva caruia ii placea sa se simta important si sa traga sforile si ca acesta a fost un truc pentru a realiza asta.”

Desi Bernardini a lucrat la Simon & Schuster, nu a existat nicio sugestie ca editura ar fi de vina si nu a fost mentionata in documentele juridice.

„Suntem recunoscatori FBI si Departamentului de Justitie pentru apararea si sprijinul acordat drepturilor de proprietate intelectuala ale autorilor din intreaga lume”, a spus editorul intr-un comunicat vineri.

Bernardini va fi condamnat in aprilie. El risca o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: