Categories: news

Un medic ATI de la Colentina ii raspunde lui Voiculescu: Nimeni nu poate ascunde mortii. Ne-a facut un mare rau tuturor

Medicul Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, a reactionat marti la afirmatiile fostului ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu referitor la raportarea deceselor provocate de COVID ,

Medicul explica procedura de inregistrare a deceselor, precizand ca ”nimeni nu poate ascunde mortii” si spune ca prin declaratiile sale Voiculescu face rau tuturor.

”Eu nu am inteles ce a vrut sa spuna dl fost ministru, nu a fost foarte clar in exprimare, dar ne-a facut un foarte mare rau tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde mortii, iar despre metoda de raportare putea sa discute altfel”, a scris medicul pe Facebook.

Laura Zarafin precizeaza ca, atunci cand moare un om, medicul de garda ATI – pentru ca de obicei in ATI se intampla asta fiind sectia cu cazuri critice – completeaza o multime de acte, intocmeste epicriza de deces, care contine toate informatiile despre evolutia pacientului, terapia aplicata, parametrii ventilatori si rezultate ale analizelor.

”Pune apoi diagnosticele de deces, specificand cauza imediata a decesului, precum si cauze antecedente si alte stari morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sanatate al omului care a decedat in sistem si se trec datele (nu numai decesul, ci si nr foii de observatie , CNP -ul pacientului si cod de caz de la DSP). Ideea este ca nu ai cum sa nu inregistrezi vreun decedat , ba inca asta se intampla imediat”, explica medicul Laura Zarafin.

De asemenea, precizeaza ca toate documentele merg la medicina legala de unde medicul anatomopatolog elibereaza certificatul constatator al decesului in care sunt inscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civila, la primarie, unde se elibereaza certificatul de deces.

Medicul mai afirma ca pacientii care decedeaza cu afectare pulmonara foarte mare, de peste 75% chiar daca PCR -ul este negativ (se negativeaza de obicei dupa 14 zile), au drept cauza de deces tot disfunctia respiratorie (hipoxica, hipercapnica) care apare prin furruna citokinica (hiperreactie a sistemului imun la prezenta virusului).

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a reclamat, din nou, luni, raportarea gresita a deceselor de coronavirus, dand ca exemple Spitalul Colentina si Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan. In replica, Ministerul Apararii a transmis ca toate decesele au fost centralizate si raportate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, iar din 10 ianuarie, cand unitatea a primit acces in Corona Forms, s-au raportat 82 de decese.

Reprezentantii Spitalului Clinic Colentina au precizat ca unitatea medicala a raportat in aplicatia Alerte MS 727 de decese COVID-19 pana luni, la ora 9.00. Totodata, pana la ora 14.00, au fost raportate in dinamica, imediat la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, un numar de 731 de decese.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dincu anunta deja referendum pentru demiterea lui Clotilde Armand: „Organizatia Bucuresti, cu Gabriela Firea ca sef al ei, sunt pregatiti sa protesteze mult mai consistent”

Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a anuntat miercuri ca PSD intentioneaza sa convoace…

6 ore ago

USRPLUS l-a exclus pe consilierul care a votat alaturi de PNL bugetul propus de Mihai Chirica: „Isi va pierde mandatul”

Consilierul Cezar Baciu (USRPLUS) a fost exclus, miercuri seara, din partid dupa ce a votat…

O oră ago

Document: Ginerele lui Paul Stanescu (PSD), angajat recent la ASF pe un salariu de 4.000 euro/lunar. Anterior a fost consilier al grupului parlamentar al PSD

Cristian Muntean, angajat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a transmis Senatului un memoriu in…

8 ore ago

A murit Ileana Vulpescu. Radu F. Alexandru: „O mare romanciera a plecat dintre noi”

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit, anunta dramaturgul Radu F. Alexandru pe pagina sa de Facebook.…

5 ore ago

Tudorache-Diamante isi proclama victoria, anunta deja sfidator ca Sectia Speciala i-a dat dreptate: „He, he”

Deputatul PSD Daniel Tudorache a postat un mesaj victorios, miercuri seara, pe Facebook la cateva…

6 ore ago

Mirul a avut efect. DIICOT a clasat dosarul lui Varujan Vosganian: „Nu au fost gasite probe sau indicii noi”

Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care il viza pe fostul ministru al…

7 ore ago