Un mogul al bananelor, noul presedinte al Ecuadorului. Este cel mai tanar presedinte din istoria tarii

externe

Ecuador, stare de razboi, bande de traficanti, droguri, teroristi

Daniel Noboa, mostenitorul unei averi in domeniul bananelor, va deveni cel mai tanar presedinte al Ecuadorului, la 35 de ani, dupa ce a castigat cu o diferenta de aproximativ cinci puncte fata de rivala sa, avocata de stanga Luisa Gonzalez, informeaza The Guardian.

Cu 90% din voturi numarate duminica seara in Ecuador, Noboa avea 52,29% din voturi, fata de 47,71% pentru Gonzalez, potrivit Consiliului electoral ecuadorian.

Luisa Gonzalez, candidata aleasa de fostul presedinte Rafael Correa, si-a acceptat duminica seara infrangerea la urne si a promis ca il va sustine pe noul presedinte.

„Astazi am facut istorie”, a declarat Noboa intr-un mesaj pe X. „Familiile ecuadoriene au ales noul Ecuador, au ales o tara sigura si locuri de munca”.

El a adaugat ca promisiunile electorale nu vor ramane doar in campanie, iar coruptia va fi pedepsita.

Aceste alegeri au avut loc pe fondul unei cresteri a infractiunilor violente alimentate de traficul de droguri, care a transformat tara intr-una dintre cele mai violente din regiune, cu a patra cea mai mare rata a omuciderilor – mai mare chiar si decat cea din Mexic.

Noboa, fiul celui mai bogat om din Ecuador si de cinci ori candidat la presedintie, Alvaro Noboa, a fost intrarea surpriza in turul al doilea in august. Absolvent al Scolii Kennedy de la Harvard, el si-a concentrat campania pe crearea de locuri de munca si pe economie, recomandand scutiri de taxe si stimulente pentru noile intreprinderi si promitand sa atraga mai multe investitii straine.

In ceea ce priveste criminalitatea, Noboa a propus ca cei mai violenti infractori sa fie plasati pe nave in largul coastei ecuadoriene a Pacificului. El a sugerat, de asemenea, sporirea prezentei militare la granite si pe coasta, ambele fiind puncte de trafic de cocaina.

Noboa urmeaza sa depuna juramantul pe 25 noiembrie, dar va guverna doar 17 luni, pana in 2025 – completand mandatul presedintelui demisionar, Guillermo Lasso, care a dizolvat Congresul in luna mai in timpul unui proces de punere sub acuzare si a convocat alegeri prezidentiale si legislative anticipate.

„Este un timp scurt, dar este un timp care este pretios si poate fi folosit pentru bine, asa ca sa vedem daca politicienii sunt la inaltimea asteptarilor”, a declarat Tanca.

Campania prezidentiala a fost marcata de violente fara precedent, inclusiv asasinarea in plina zi a candidatului anticoruptie Fernando Villavicencio, in timp ce parasea un eveniment de campanie in luna august. Luna aceasta, sapte columbieni suspectati de asasinat au fost la randul lor ucisi in inchisoare.

Porturile ecuadoriene din Pacific sunt tinta traficantilor de droguri care introduc ilegal cocaina, cel mai adesea in containerele de transport maritim care contin banane, principalul export al tarii. Aproximativ 80% din cocaina introdusa ilegal din Ecuador era destinata Europei, a declarat ministrul de interne al tarii, Juan Zapata, pentru The Guardian, unde un kilogram de cocaina ajunge la un pret de piata de aproximativ 50.000 de dolari – de doua ori mai mult decat in SUA.

Zapata a declarat ca Ecuadorul, pozitionat intre Columbia si Peru, principalele tari producatoare de cocaina din lume, are nevoie de ajutor international pentru a face fata unui „inamic transnational comun”. Rata omuciderilor a crescut de cinci ori din 2019, potrivit Observatorului ecuadorian pentru crima organizata, din cauza violentelor dintre bandele locale aliate cu cartelurile de droguri mexicane, grupurile de gherila columbiene si traficantii din Balcani.

Presedintele ales nu va avea o majoritate parlamentara si ar putea avea dificultati in a gasi un consens pentru a promova legislatia in randul clasei politice fractionare din Ecuador.

„Sunt atat de multe de facut”, a declarat Zapata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: