Un nou dispozitiv israelian ar putea opri criza climatica. Aproximativ 10 miliarde de tone de dioxid de carbon trebuie sa fie filtrate din atmosfera in fiecare an

externe

co2, dioxid de carbon

Dioxidul de carbon este unul dintre principalele gaze cu efect de sera responsabile de criza climatica. Omenirea emite in atmosfera aproximativ 40 de miliarde de tone de dioxid de carbon pe an. Potrivit oamenilor de stiinta, pentru a preveni o incalzire catastrofala, aceste emisii trebuie reduse la zero pana in 2050, scrie Haaretz, preluat de Glavcom.

In aceste zile, mii de companii, institute de cercetare si agentii internationale din intreaga lume se lupta pentru a rezolva aceasta problema. Potrivit Haaretz, compania israeliana Carbon Blue a creat un laborator in Kibbutz Maagan-Michael si a realizat un dispozitiv care va permite pomparea dioxidului de carbon din atmosfera si din apa de mare. Ideea este atat de realista incat fondul Frontier, fondat de giganti precum Google, Facebook, Spotify pentru a lupta pentru purificarea aerului, a inclus compania israeliana in portofoliul sau de investitii.

Un kibbutz este o comuna agricola din Israel, caracterizata prin proprietate comuna si egalitate in munca si consum.

„Mi s-a parut evident ca infatisarea intregii lumi va fi modelata sub influenta crizei climatice. In prezent, se acorda multa atentie cercetarii in domeniul energiei, utilizarii hidrogenului pentru producerea acesteia etc. Dar noi ne-am concentrat asupra posibilitatii de a pompa CO2 din atmosfera. Aceasta este radacina intregii probleme. Daca vom putea ‘capta’ dioxidul de carbon si o vom face suficient de eficient, ritmul incalzirii globale va incetini”, spune fondatorul companiei, Dr. Dan Dviri.

Vara care a trecut a batut toate recordurile in ceea ce priveste caldura, incendiile si inundatiile. Dar unitatea construita in Kibbutz Maagan Michael inspira ceva speranta. Arata asa: mai multe tuburi transparente groase, filtre si diverse dispozitive cu apa si cateva solutii. Toate acestea sunt conectate la un panou electric, pe care este instalat si un echipament digital. Este suficient sa apasati butonul, iar aparatul incepe sa functioneze. Apa care trece prin tuburi intra intr-un filtru transparent mare, care contine ceva care seamana cu nisipul cu granulatie mare. Dupa un minut, intr-unul dintre tuburi incep sa se formeze bule, care se ridica rapid la suprafata apei.

Gazul acumulat in acest fel trece printr-un alt tub in bile gonflabile. Acesta este dioxidul de carbon – unul dintre principalii vinovati de efectul de sera. Daca unitatea este marita si reprodusa in mii de exemplare, miliarde de tone de dioxid de carbon pot fi pompate din atmosfera – si astfel se poate preveni o catastrofa globala.

Conform estimarilor general acceptate, este necesar sa se filtreze aproximativ 10 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosfera in fiecare an. Problema este ca omenirea nu stie cum sa faca acest lucru la o asemenea scara.

In prezent, cea mai mare unitate din lume este capabila sa pompeze 4.000 de tone pe an, ceea ce reprezinta putin fata de cantitatea necesara. Pentru comparatie: unitatea situata in Maagan-Michael este capabila sa filtreze 10.000 de tone de carbon pe an din atmosfera in regim de functionare continua.

Doua abordari pentru rezolvarea problemei

Exista doua abordari principale ale problemei pomparii dioxidului de carbon. Una dintre ele implica utilizarea remediilor naturale, cum ar fi plantarea de copaci, refacerea zonelor umede si a padurilor de foioase vesnic verzi, care absorb cantitati mari de CO2.

Aceasta abordare are multe avantaje, dar exista si doua dezavantaje majore. In primul rand, schimbarea echilibrului ecologic existent poate fi periculoasa. In al doilea rand, schimbarile climatice in sine transforma sistemele ecologice in rezervoare de dioxid de carbon care pot incepe sa il elibereze inapoi in atmosfera. Da, incendiile de padure provocate de caldura pot duce la cresterea emisiilor de CO2.

A doua abordare este utilizarea mijloacelor artificiale pentru a pompa carbonul din atmosfera.

Carbon Blue, ca si alte companii, urmeaza a doua abordare. Dar, in loc sa pompeze carbonul din aer, unde concentratia sa este relativ scazuta (420 de parti pe milion), ea propune pomparea carbonului din mare, unde concentratia sa este de 140 de ori mai mare.

„Pentru a reduce continutul de dioxid de carbon din apa, cea mai simpla metoda este cultivarea algelor. O multime de companii fac asta, este o modalitate usoara si ieftina. Problema este ca nu se stie daca nu se produce o emisie inversa de dioxid de carbon. In plus, este posibil ca noile alge sa ia nutrienti de la cele existente si sa se reproduca in detrimentul lor”, explica Dviri.

A doua metoda consta in modificarea compozitiei chimice a apei. „Noi sugeram sa nu adaugam nimic in apa si sa nu scoatem nimic din ea. Noi repetam complet procesul natural, doar ca il facem intr-un ritm accelerat. Ceea ce natura face timp de mii de ani, noi facem intr-un minut”, este convins Dviri

Unitatea Carbon Blue este formata dintr-un „reactor” care accelereaza procesele chimice. Acesta extrage din apa creta solubila continuta in ea. Intr-un alt „reactor”, creta este incalzita si emite dioxid de carbon care este retinut. Dupa care, in stare purificata – sub forma de oxid de calciu – creta se intoarce in apa. Astfel, cu o cheltuiala relativ mica de energie, obtinem apa purificata din dioxid de carbon. Potrivit reprezentantilor Carbon Blue, acesta este principalul lor avantaj fata de concurenti. Ei nu schimba compozitia chimica a apei, cu exceptia eliminarii dioxidului de carbon din ea.

Deocamdata, unitatea creata de companie functioneaza in regim de testare. El curata apa in uzina de desalinizare care functioneaza in Kibbutz Maagan Michael.

In anul urmator, Carbon Blue intentioneaza sa lanseze o unitate capabila sa pompeze anual 40 de tone de carbon din apa. O unitate capabila sa pompeze 1.000 de tone este in curs de dezvoltare. Dar acesta este doar inceputul. Compania planuieste sa instaleze unitati la toate uzinele de desalinizare, barajele, centralele hidroelectrice, colectoarele de tratare, campurile de petrol si gaze.

Pomparea carbonului din apa are un beneficiu suplimentar. Daca este produs pe o scara suficient de mare, este posibil sa se reduca aciditatea apei din aceasta zona a marii. Carbon Blue sustine ca dispozitivele lor vor ajuta la protejarea recifelor de corali de oxidare.

Pana in prezent, Carbon Blue a semnat un contract cu o fabrica de bere care are nevoie de o parte din CO2 pentru procesul sau de productie. Dar cand mii de tone de dioxid de carbon vor fi pompate din apa si aer, vor fi necesare noi solutii. Oamenii de stiinta recomanda acum pomparea carbonului la o adancime mare, in terenuri stancoase, de unde este practic imposibil sa scape. In plus, carbonul poate fi folosit pentru a produce beton si plastic si astfel se va reduce cererea de petrol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: