Categories: externe

Un nou succes al presedintelui Iohannis. Summitul „Initiativei celor Trei Mari” din 2018 va avea loc in Romania

Summitul „Initiativei celor Trei Mari” din 2018 va avea loc in Romania, a anuntat joi presedintele Klaus Iohannis, care participa la reuniunea la nivel inalt ce se desfasoara, anul acesta, la Varsovia.

„Am invitat participantii sa facem acest summit, anul viitor, in Romania si a fost o invitatie care a fost imediat acceptata. (…) Vom contura cateva obiective impreuna si cu ceilalti. Nu dorim sa dezvoltam initiative care ne separa de restul Uniunii Europene. Noi vrem sa dezvoltam initiative care ajuta tarile noastre, dar care se integreaza perfect in obiectivele mari ale Uniunii Europene. Deci, daca avem obiective, da, dorim sa avem si noi parte de proiecte care dezvolta infrastructura romaneasca, dorim si noi sa contribuim si sa beneficiem de securitate energetica. Toate acestea sunt si obiectivele noastre”, a declarat Klaus Iohannis.

El a subliniat ca obiectivul principal al acestui format este discutarea si realizarea unor coridoare nord-sud, care vin in completarea coridoarelor est-vest.

„Este vorba de transport rutier, de transport pe cale ferata, de transport de date, dar si de transport de energie, vorbim aici de transport, de exemplu, in cazul gazului s-a discutat alternativa interesanta care a aparut cu gazul lichefiat”, a aratat seful statului roman.

Klaus Iohannis a afirmat ca la summitul ce va avea loc in Romania este posibil sa existe un invitat special, cum este presedintele SUA, Donald Trump, la Varsovia.

„Sigur, se poate antama asa ceva, putem sa ne gandim la asa ceva, dar eu cred ca este important sa gasim proiecte pentru regiunea noastra, care se si integreaza in programul european, dar suntem foarte deschisi. Noi promovam comertul liber si fair, in conditii foarte bune, dar pe de alta parte vrem sa avem parte de toate ofertele economice care vin in avantajul tarilor noastre”, a precizat presedintele Romaniei.

Seful statului a amintit ca prima sesiune a „Initiativei celor Trei Mari” a avut loc la New York, in 2007, in marja reuniunii ONU. „Atunci au fost putini presedinti si in general participarea nu a fost foarte notorie, dar iata ca am reusit in doar cativa ani sa transformam in ceva foarte atractiv, nu numai pentru tarile noastre si nu numai pentru europeni, ci iata si pentru americani”, a spus Iohannis.

La „Initiativa celor Trei Mari” (Baltica, Adriatica si Marea Neagra) participa 12 state din Europa Centrala si de Est: Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

„Initiativa celor Trei Mari” urmareste sa ofere sustinere politica pentru o mai buna cooperare si interconectare a economiilor statelor din spatiul geografic cuprins intre cele trei mari — Adriatica, Baltica si Neagra — in domenii precum energia, transporturile, telecomunicatiile sau protectia mediului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

47 de minute ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

37 de minute ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

40 de minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

2 ore ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

2 ore ago