Un psiholog dezvaluie singurul lucru pe care trebuie sa-l spui copiilor care pun la indoiala existenta lui Mos Craciun

life

Ai putea spune ca povestea veche de secole a Craciunului despre un om vesel, cu barba alba, care imbraca un costum rosu festiv si se urca intr-o sanie zburatoare, trasa de reni, pentru a aduce cadouri fiecarui copil de pe pamant, intr-o singura noapte, ar putea fi un pic cam exagerata – chiar si pentru cel mai imaginativ copil.

Intr-adevar, potrivit unui studiu, abia la varsta de 8 ani copiii pot inceta sa mai creada in aceasta poveste fermecatoare, ceea ce inseamna ca parintii sunt adesea nevoiti sa se ocupe de consecintele faptului ca au fost „mintiti” in toti acesti ani si sa ii impiedice pe fratii mai mari sa distruga magia pentru cei mai mici.

Din fericire, un expert in dezvoltarea copilului si in parenting ar putea avea solutia.

Dr. Martha Deiros Collado, psiholog clinician si autor al ghidului de parenting How To Be The Grown Up, a impartasit recent cateva sfaturi intr-o postare pe Instagram care a devenit virala, adunand peste 100.000 de vizualizari. Ea i-a sfatuit pe parinti sa ia in calcul o abordare mai practica atunci cand vine vorba de Mos Craciun, fara a strica distractia.

„Daca vreti sa pastrati vie povestea lui Mos Craciun in casa voastra, dar vreti sa o spunet astfel incat copilul sa nu va reprosese intr-o zi ‘M-ai mintit!’, iata o poveste pe care i-o puteti oferi”, a spus ea celor 293.000 de urmaritori ai sai: „Mos Craciun este o figura legendara, unii oameni spun ca traieste la Polul Nord, altii spun ca zboara pe o sanie, altii spun ca vine in Ajunul Craciunului si le daruieste copiilor – mici si mari – cadouri pe care si le doresc, de mult timp”.

Collado a adaugat si o alta varianta care ar putea fi relatata: „Pentru unii oameni, aceasta este o poveste foarte frumoasa despre Craciun, pentru altii este reala, iar altora inca le place sa dea viata magiei lui Mos Craciun, fiindca se bucura sa le ofere cadouri copiilor si membrilor familiei. Altii nici macar nu sarbatoresc Craciunul, asa ca Mos Craciun nu inseamna nimic pentru ei.”

Ea incheie spunandu-le parintilor sa isi intrebe copiii: „Ce poveste preferi?”

Psihologul a declarat pentru Newsweek ca, cu siguranta, nu exista „o cale corecta sau gresita” atunci cand vine vorba de discutia despre Mos Craciun.

„Unii oameni prefera sa se refere la Mos Craciun ca la o fiinta de poveste care vine in casa lor, in timp ce altii ar putea alege sa aiba o poveste diferita”, a spus ea.

„Fiica mea in varsta de 5 ani prefera de fapt ca el sa fie doar o poveste, deoarece ii este teama ca un om ar putea cobori pe horn si intra in casa noastra, ceea ce este destul de corect, dar ea inca se entuziasmeaza. Prefacatoria este reala pentru copii; trebuie sa decideti ce vi se pare potrivit pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra. Unii parinti simt ca trebuie sa pastreze magia vie, iar acest lucru este in regula. Nu ii va face rau copilului tau sa creada in Mos Craciun”, a mai aratat psihologul.

Collado a subliniat ca fiecare parinte va sti ce functioneaza cel mai bine pentru propria familie si pentru copilul sau, in functie de diferite temperamente si personalitati.

„Din nefericire, un copil super-sensibil ar putea crede ca a fost tradat de parinti in legatura cu Mos Craciun, odata ce va fi mai mare, dar avem o relatie cu copilul nostru si poti oricand sa iti ceri scuze si sa spui ca iti pare rau ca a fost o incalcare a increderii lor”, a spus ea.

Collado a vazut de multe ori parinti care au spus ca ar strica Craciunul daca le-ar spune copiilor lor „adevarul” – dar, din pacate, nu se poate evita marea intrebare pentru totdeauna.

Cercetatorii de la Southwest Missouri State University au afirmat ca elevii din clasa intai au fost mai predispusi sa doneze guma de mestecat copiilor cu dizabilitati dupa ce au auzit povestea lui Mos Craciun, spre deosebire de elevii de la gradinita, care nu s-au simtit diferit dupa poveste.

Collado a spus ca, pe masura ce copiii incep scoala si ajung sa invete despre evenimente din viata reala, asta la varsta intre 5 si 8 ani, ei ar putea incepe sa puna cap la cap lucrurile si sa puna la indoiala autenticitatea lui Mos Craciun.

Ea a adaugat ca de obicei copiii fac confuzie intre fantezie si realitate pana incep sa creasca. „Trebuie sa avem incredere in ei pentru ca sunt inteligenti si recunosc ce nu este real. Ei incep apoi sa se intrebe cum zboara sania lui Mos Craciun prin aer. Ei isi dau seama ca ceva nu este in regula”, a spus ea.

Parintii sunt incurajati sa-si intrebe copilul ce crede ca se intampla de Craciun pentru a vedea daca acesta mai crede sau nu. Dar este important sa nu incercati „prea tare” sa le impuneti copiilor ce sa creada, pentru a-i lasa sa descopere singuri adevarul cand vor fi mai mari.

Cand va veni momentul si copiii nu vor mai crede in basm, Collado ii incurajeaza pe parinti sa ii invete adevaratul sens al Craciunului. „La un moment dat, toata lumea stie ca Mosul nu va mai aparea, dar asta nu inseamna ca Craciunul nu poate fi in continuare magic”, a spus ea.

„Ca adulti, imi place sa cred ca suntem cu totii Mos Craciun, noi fiind cei care daruiesc. Este dragut sa va implicati copiii in aceasta activitate, deoarece a vedea pe altcineva deschizand un cadou poate fi atat de magic. Mos Craciun inseamna sa daruiesti fara sa ceri nimic in schimb. Poti implica copiii invatandu-i sa doneze si ei cadouri celor nevoiasi, permitandu-le sa le impacheteze, astfel incat sa isi imagineze cum se va simti acel copil cand le va deschide”, a subliniat psihologul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: