Categories: politica

Un senator vrea ca EVAZIONISTII sa scape de puscarie daca spun ca REGRETA

Un senator a depus la Parlament un proiect de lege pentru introducerea in Codul Penal a „regretului efectiv”, articol care ar inlatura prin auto-denunt raspunderea penala pentru unele infractiuni.

Senatorul independent Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai a depus in Parlament un proiect de lege prin care se introduce in Codul Penal „regretul efectiv”, astfel inlaturandu-se raspunderea penala pentru unele infractiuni prin auto-denunt.

Infractorii la prima incalcare a legii pot invoca „regretul efectiv” daca denunta fapta si isi recunosc vina, nu a trecut mai mult de doua treimi din termenul de prescriptie si repara prejudiciul, potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica la Senat.

Initiatorul specifica in proiect infractiunile pentru care nu poate fi aplicat „regretul efectiv”: viol, pedofilie, talharie, furt calificat, piraterie, infractiunile care tin de sanatate publica, siguranta publica, libertate religioasa, securitate nationala, droguri, securitatea aeronautica, organizatiile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, pornografie, adoptii, trafic de persoane sau de tesuturi si celule de origine umana.

De asemenea, infractiunile referitoare la terorism, explozibili, materiale nucleare sau radioactive, genocid, crime de razboi, frontierele Romaniei sau fortele armate sunt exceptate de la „regretul efectiv”.

Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai considera ca acest proiect de lege este necesar pentru ca inchisorile sunt supraaglomerate, iar Romania a pierdut procese la CEDO.

„In anul 2015, potrivit rapoartelor CEDO, Romania este pe locul al treilea in privinta numarului de condamnari inregistrate. Principalele motive pentru care Curtea de la Strasbourg a condamnat Romania sunt aglomeratia (sic!) din inchisori si durata prea lunga a proceselor”, afirma Mihai in expunerea de motive.

Initiatorul mai spune ca „modelul justitiei restaurative” este adoptat in mai multe tari, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Canada, Franta, Belgia, Australia si se bazeaza pe repararea prejudiciului cauzat victimei.

PS Dintr-o regretabila eroare, titlul initial al stirii a aparut eronat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

3 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

4 ore ago

Dilema politica a lui Netanyahu: Armistitiu in Gaza sau atac la Rafah? Aliatii lui de extrema dreapta ameninta ca-si vor retrage sprijinul daca renunta la ofensiva

Aliatii de extrema dreapta ai premierului Benjamin Netanyahu fac presiuni asupra liderului israelian sa respinga…

4 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

4 ore ago