Un sfert din omenire se confrunta cu o „criza a apei fara precedent”. Criza ar putea scapa de sub control din cauza schimbarilor climatice

externe

seceta, schimbari climatice

Conform unui nou raport, lumea se confrunta cu o „criza a apei fara precedent”, determinata de cresterea cererii si de accelerarea crizei climatice, relateaza CNN.

Un sfert din populatia lumii se confrunta in prezent cu un „stres hidric extrem de ridicat” in fiecare an, urmand ca pana in 2050 sa fie afectate inca un miliard de persoane, potrivit Atlasului de risc hidric al Institutului pentru resurse mondiale, publicat miercuri.

Stresul extrem de ridicat inseamna ca tarile folosesc aproape toata apa pe care o au – cel putin 80% din rezervele lor regenerabile, potrivit raportului, care este publicat o data la patru ani.

Raportul a constatat ca 25 de tari, reprezentand 25% din populatia globala, se confrunta in fiecare an cu un stres hidric extrem de ridicat. Bahrain, Cipru, Kuweit, Liban si Oman sunt cele cinci tari cele mai afectate. Chiar si o seceta pe termen scurt ar putea pune aceste locuri in pericol de a ramane fara apa.

„Apa este, fara indoiala, cea mai importanta resursa a planetei noastre si, cu toate acestea, nu o gestionam intr-un mod care sa reflecte acest lucru”, a declarat Samantha Kuzma, liderul Aqueduct din cadrul programului de apa al WRI si unul dintre autorii raportului.

„Lucrez in domeniul apei de aproape 10 ani si, din nefericire, povestea a fost aceeasi aproape toti cei 10 ani”, a declarat Kuzma pentru CNN.

O criza care se agraveaza

La nivel mondial, cererea de apa a crescut de peste doua ori din 1960, iar raportul estimeaza ca aceasta va creste cu inca 20-25% pana in 2050.

Cresterea cererii de apa este cauzata de o serie de factori, inclusiv de cresterea populatiei si de cerintele industriilor, cum ar fi agricultura, precum si de politicile nesustenabile de utilizare a apei si de lipsa investitiilor in infrastructura.

Cea mai mare schimbare in ceea ce priveste cererea de apa va avea loc in Africa Subsahariana, potrivit raportului, care prevede o crestere de 163% a cererii de apa pana in 2050.

„Daca ne uitam la Africa subsahariana, vedem ca cererea de apa creste vertiginos”, a spus Kuzma, in principal pentru utilizarea apei in scopuri casnice si pentru irigarea culturilor.

In America de Nord si Europa, cererea de apa s-a stabilizat, ajutata de investitiile in masuri de eficientizare a utilizarii apei. Dar asta nu inseamna ca unele parti ale acestor regiuni nu sunt afectate.

In SUA, sase state se confrunta cu un stres extrem de ridicat in ceea ce priveste apa, potrivit raportului. Sase dintre cele sapte state din bazinul raului Colorado, inclusiv Arizona si New Mexico, se afla in primele 10 state din SUA cu cel mai mare stres hidric.

Criza globala a apei ar putea „scapa de sub control” din cauza consumului excesiv si a schimbarilor climatice, avertizeaza un raport al ONU. „Suntem cu totii afectati daca stresul hidric inchide practic robinetul si impiedica diferite tari sa produca anumite marfuri”, a spus Kuzma.

Chiar daca lumea reuseste sa limiteze incalzirea la 1,3 pana la 2,4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – un scenariu „optimist”, potrivit Grupului interguvernamental de experti in schimbari climatice al ONU – se asteapta ca, pana in 2050, un miliard de oameni in plus sa traiasca in conditii de stres hidric extrem de ridicat, potrivit raportului.

Care sunt solutiile?

Raportul sugereaza diverse masuri pentru a preveni ca stresul hidric sa se transforme intr-o criza a apei. Printre acestea se numara masuri bazate pe natura, cum ar fi conservarea si refacerea zonelor umede si a padurilor, adoptarea de catre agricultori a unor tehnici de irigare mai eficiente, cum ar fi irigarea prin picurare, si concentrarea factorilor de decizie politica pe surse de energie care nu se bazeaza atat de mult pe apa, cum ar fi energia solara si eoliana.

Locuri precum Las Vegas si Singapore au demonstrat ca este posibil sa se gestioneze resursele de apa foarte limitate prin politici precum tratarea si reutilizarea apelor uzate si eliminarea plantelor mari consumatoare de apa, au scris autorii raportului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: