externe

Un soldat rus a dezertat si a trecut in Letonia. El a fost ajutat pe traseu de alti rusi cu alimente si haine. Autoritatile au inceput sa-i terorizeze mama

In regiunea Leningrad, un militar a evadat din unitatea sa militara, a trecut granita in Letonia si a obtinut permis de sedere permanenta. El nu a dorit sa meraga sa lupte in cadrul „operatiunii speciale” din Ucraina.

In noiembrie 2021, Yegor (nume schimbat) s-a inrolat in armata sperand sa obtina apoi si un loc de munca la o agentie guvernamentala. Dar, dupa cateva luni, a inceput „operatiunea speciala”, iar printre recruti au aparut zvonuri despre o misiune iminenta intr-o zona de lupta. Yegor, in varsta de 22 de ani, nu avea nicio intentie de a merge acolo, asa ca a gasit pe internet niste „binevoitori” care l-au ajutat sa isi conceapa un plan de evadare, relateaza publicatia rusa Baza. Cateva zile mai tarziu, s-a strecurat pe furis pe fereastra unei cazarmi si a iesit din unitatea sa de langa Viborg.

A calatori neinarmat, purtand doar o vesta, pantaloni de trening militar si un tricou, de pe care stersese inscriptia „Armata rusa”. El a mers pe un traseu prestabilit, unde il asteptau, in anumite ascunzatori, alimente si haine pregatite de „simpatizanti”. Egor si-a petrecut noaptea in padure dupa ce a evadat, iar dimineata a gasit o masina, care ii fusese lasata de aceiasi „simoatizanti”. Potrivit lui Yegor, acestia nu au cerut ceva in schimb.

Soldatul a condus rapid pana la granita letona. Yegor nu avea pasaportul la el, asa ca a decis sa se catere pur si simplu peste sarma ghimpata si gardul inalt de doi metri. De partea cealalta, el s-a predat politistilor de frontiera si, dupa o lunga conversatie si o cerere de azil politic, a fost acceptat.

Baza mentioneaza ca unitatea militara nu a observat ca cineva a evadat. Mai tarziu, Egor, care era deja din Letonia, si-a contactat mama si i-a spus totul. Ulterior, oamenii legii au inceput sa vina la femeie cu intrebari despre fiul ei, iar aceasta a ajuns la spital cu un atac de cord.

Cu toate acestea, Yegor nu are nicio intentie de a se intoarce acasa: a declarat ca a primit recent un permis de sedere permanenta si ca in prezent invata intensiv letona si engleza pentru a merge la universitate.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja
Tags: evadat rusia

Recent Posts

Raportul oficial, cum a aparut craterul din mijlocul Slanicului: „Efectul actiunii apei care circula prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt”

Autoritatile au dat publicitatii, luni un raport preliminar in cazul surparii unei zone din centrul…

30 de minute ago

Scad puternic temperaturile, se raceste vremea in Romania. Ploile vor predomina in majoritatea regiunilor in urmatoarele doua saptamani

Vremea se va raci in majoritatea regiunilor tarii in urmatoarele zile, insa de la mijlocul…

14 minute ago

Rusia: Criza de forta de munca in industria de petrol si gaze, armata ofera salarii mai mari si mai multe avantaje

Industria ruseasca de petrol si gaze a fost cruciala pentru finantarea invaziei din Ucraina, oferind…

O oră ago

Ungaria nu va permite ca barbatii refugiati ucraineni sa fie „trimisi la moarte”, a declarat vicepremierul Zholt Shemien

Vicepremierul Ungariei, Zholt Shemien, a declarat ca Budapesta nu va preda Kievului refugiati ucraineni de…

59 de minute ago

FSB-ul rus a arestat un barbat acuzat ca a incercat sa arunce in aer un tribunal

Un barbat rus acuzat ca a incercat sa arunce in aer un tribunal in numele…

25 de minute ago