news

Un tablou valoros furat din Oxford (UK) a fost recuperat in Romania. Tabloul valoreaza cateva milioane de euro

Un tablou din secolul al XVII-lea care a fost furat din galeria de arta a unei universitati din Oxford in urma cu mai bine de patru ani a fost recuperat in Romania, anunta BBC.

Tabloul „O coasta stancoasa, cu soldati care studiaza un plan”, de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery in 2020.

Alte doua opere de arta smulse in acelasi raid – „Un soldat calare” de Sir Anthony van Dyck si „Un baiat care bea” de Annibale Carracci – sunt inca disparute.

Se crede ca cele trei opere valoreaza in total 10 milioane de lire sterline.

Un soldat calare de Anthony Van Dyck a fost pictat in jurul anului 1616.

Politia romana a fost contactata de un barbat care se afla in posesia tabloului Rosa si care a vandut celelalte doua opere de arta in tara.

Capodopera lui Van Dyck dateaza din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580. Ambele au fost expuse in galerie timp de 252 de ani inainte de a fi furate.

Barbatul a ales sa returneze tabloul Rosa, care dateaza de la sfarsitul anilor 1640, autoritatilor si a fost tratat ca martor. El nu a fost arestat.

Tabloul a fost recuperat de politia din Thames Valley si de curatorul galeriei, Jacqueline Thalmann, la Bucuresti, luna trecuta. Ea a spus: „Tablourile disparute au fost expuse publicului inca din 1768, asa ca este vital sa le recuperam pentru a putea fi din nou admirate si studiate de toata lumea. Nu numai ca picturile formeaza o parte semnificativa a colectiei noastre, dar semnificatia lor pentru cultura noastra britanica si europeana este inestimabila.”

Dna Thalmann a adaugat: „[Recuperarea primului tablou] este un semn foarte bun. A fost imbucurator sa vedem ca era in stare buna. Dupa patru ani de absenta si dupa ce a fost tarata prin Europa, pictura s-a intors si nu are aproape nicio pierdere. Este inca in stare buna”.

Inspectorul James Mather, de la Politia din Thames Valley, a declarat ca ofiterii colaboreaza cu Eurojust si Europol pentru a strange informatii suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se afla celelalte doua opere de arta.

El a precizat ca ofiterii au obtinut o „recolta criminalistica semnificativa” din tabloul recuperat, care trebuie acum analizata.

Comunicatul Politiei Romane

„Urmare a activitatilor investigativ-operative efectuate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane, intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Tribunalul Ilfov, in care au fost efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, tainuire si spalare de bani, de pe teritoriul Romaniei a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificatie artistica (tablou) care ar fi facut obiectul unei tranzactionari pe piata neagra.

Din verificari a reiesit ca bunul ar face parte din lotul de tablouri sustrase in noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii, avand o valoare estimata de 2 milioane de euro.

In cadrul cercetarilor, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice – I.G.P.R. au participat, la data de 28 iulie 2023, alaturi de autoritatile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, in Olanda, la Haga, la o intalnire operativa, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de catre cele doua state, in vederea elaborarii unei strategii, care sa conduca la infaptuirea justitiei.

La data de 28 decembrie 2023, prin ordonanta procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Ilfov, a fost dispusa restituirea tabloului in cauza catre autoritatile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit autoritatilor judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Ulterior, la data de 29 martie 2024, dosarul a fost inaintat catre unitatea de parchet, cu propunere legala”.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

9 minute ago

Pe cine vizeaza noul pachet de sanctiuni americane contra Rusiei, emis pe 1 mai. Apar si firme din China, Slovacia, Belgia si Turcia

La 1 mai, Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi sanctiuni impotriva a sute de companii…

O oră ago

Soferii de taxi din Londra au dat in judecata Uber pentru concurenta neloiala si cer 250 de milioane de lire sterline despagubiri

Uber se confrunta cu un proces in urma caruia ar putea plati sute de milioane…

O oră ago

Gabriela Firea promite noi pomeni electorale pentru a fi votata: cardul pentru tineret, prin care tinerii ar urma sa beneficieze de reduceri de preturi

Aflata in sondaje mult in urma lui Nicusor Dan, Gabriela Firea, candidata PSD la Primaria…

46 de minute ago