Unde a cazut racheta chineza scapata de sub control. Resturile s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian

externe

Un segment semnificativ din racheta chineza reintrata duminica in atmosfera Pamantului s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, a anuntat agentia spatiala a Chinei, dupa speculatii intense asupra locului unde ar putea cadea acest obiect de 18 tone, relateaza DPA si AFP. citate de Agerpres.

„Conform monitorizarii si analizei, la 10.24 (02.24 GMT), la 9 mai 2021, primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat in atmosfera”, a transmis intr-un comunicat Biroul chinez de inginerie spatiala, furnizand coordonatele unui punct situat in Oceanul Indian, in apropiere de Maldive.

Potrivit sursei citate, mare parte din acest segment s-a dezintegrat si a fost distrus la intrarea in atmosfera.

Centrul armatei americane pentru comandamentul spatiului a precizat ca racheta „a intrat deasupra Peninsulei Arabice, duminica aproximativ la ora 2:15 GMT”.

„Nu stim daca resturile au cazut pe uscat sau in apa”, a mai precizat centrul.

Space-Track, care a folosit date militare americane, a precizat ca deasupra Arabiei Saudite este locul unde sistemele americane au inregistrat ultima data prezenta rachetei.

”Operatorii confirma ca racheta a cazut intr-adevar in Oceanul Indian, la nord de Maldive”, precizeaza Space-Track pe pagina sa de Twitter.

Locul prabusirii acestui segment corespunde previziunilor unora dintre experti, care au spus ca exista mari sanse ca el sa se prabuseasca in ocean deoarece planeta este acoperita de apa in proportie de 70%.

Insa intrarea necontrolata a unui obiect de asemenea dimensiuni a starnit ingrijorari in legatura cu potentiale daune si victime, in ciuda probabilitatii statistice scazute.

„Probabilitatea de a cauza pagube activitatilor aeriene sau (persoanelor, constructiilor si activitatilor de) la sol este extrem de mica”, a afirmat saptamana trecuta Wang Wenbin, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a oferit asigurari saptamana aceasta ca tara sa nu are nicio intentie de a distruge racheta. A lasat totodata sa se inteleaga ca lansarea acesteia nu a fost planificata cu suficienta grija de China.

Autoritatile spatiale americane si europene au monitorizat cu atentie situatia, incercand sa determine momentul si locul unde s-ar putea prabusi resturile rachetei.

Intrarea in atmosfera degaja o cantitate imensa de caldura si produce frecare, existand posibilitatea ca anumite segmente sa ia foc si sa de dezintegreze.

Cu toate acestea, e posibil ca obiecte de mari dimensiuni, precum Long March 5B, sa nu fie distruse integral.

Resturile pot in acest caz ateriza pe suprafata planetei si provoca pagube si victime, chiar daca acest risc este redus.

In 2020, fragmente dintr-o alta racheta din gama Long March s-au prabusit peste o zona rurala din Coasta de Fildes, provocand pagube, insa fara a exista persoane ranite.

Incertitudinea si riscurile unei astfel de intrari necontrolate au starnit acuzatii potrivit carora autoritatile de la Beijing ar fi procedat intr-o maniera iresponsabila, noteaza AFP.

Pentru a evita producerea unor astfel de scenarii, expertii au recomandat reproiectarea rachetei Long March 5B, care nu detine capacitatea de a-si controla coborarea de pe orbita.

”Intrarea (in atmosfera) deasupra oceanului a fost mereu cea mai probabila din punct de vedere statistic”, a scris pe Twitter Jonathan McDowell, un astronom de la Harvard.

”Se pare ca China a castigat pariul (daca nu cumva vom afla vesti despre resturi ajunse in Maldive). Dar a fost, cu toate acestea, imprudent”, a subliniat el.

China a investit in ultimele decenii miliarde de euro in programul sau spatial.

Lansarea primului modul al viitoarei statii spatiale chineze la bordul rachetei Long March constituie o etapa importanta in cadrul ambitiosului sau proiect de a avea in permanenta o prezenta umana in spatiu.

Autoritatile de la Beijing au trimis primul astronaut chinez in spatiu in 2003, iar la inceputul anului 2019, au plasat un modul pe fata nevazuta a Lunii, o premiera mondiala.

Anul trecut, o sonda chineza a adus esantioane colectate de pe Luna si, totodata, a fost finalizat Beidou, propriul sistem de navigatie prin satelit (concurent al GPS-ului american).

China preconizeaza plasarea unui rover pe suprafata planetei Marte in urmatoarele saptamani. A anuntat totodata intentia de a construi o baza lunara in colaborare cu Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: