externe

Unde-i lege nu-i tocmeala: guvernul sud-coreean a declansat procedura de suspendare a licentelor a aproape 5.000 de medici, acuzandu-i ca fac greva in mod ilegal

Guvernul sud-coreean a anuntat luni ca a lansat procedura de suspendare a licentelor a peste 4.900 de tineri medici care au incetat activitatea pentru a protesta fata de o reforma a studiilor medicale, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Guvernul „trimite notificari administrative medicilor stagiari care au sfidat ordinele de a reveni la munca, iar din 8 martie, acestea au fost trimise la peste 4.900” dintre ei, le-a declarat jurnalistilor un responsabil al Ministerului Sanatatii, Chun Byung-wang.

Aceste instiintari formale reprezinta primul pas inainte de o suspendare administrativa de trei luni. O sanctiune care, potrivit guvernului, va amana cu cel putin un an posibilitatea pentru acesti stagiari de a obtine calificarea de medici specialisti.sanctionati.

Mii de stagiari au incetat activitatea si au demisionat din 20 februarie pentru a protesta fata de un plan al guvernului de a creste cu 65% numarul admisilor la facultatile de medicina incepand de anul viitor. Luni, aproximativ 12.000 de stagiari, sau 93% din total, erau in continuare absenti de la posturile lor, potrivit ultimelor date oficiale.

Potrivit legislatiei sud-coreene, medicii, considerati lucratori esentiali, nu pot face greva. Guvernul le-a dat protestatarilor termen pana pe 29 februarie sa revina la lucru si a ordonat o ancheta a politiei cu privire la mobilizare. Aceasta incetare de lunga durata a muncii a perturbat functionarea spitalelor, fortandu-le sa anuleze tratamente cruciale si operatii chirurgicale.

Guvernul sud-coreean considera ca este esentiala cresterea numarului de medici pentru a face fata imbatranirii populatiei. Medicii grevisti sustin ca reforma va afecta calitatea ingrijirilor. Dar partizanii proiectului afirma ca medicii sunt cel mai preocupati de faptul ca reformele le-ar putea afecta veniturile si statutul social. Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Gallup din Corea de Sud, peste 75% dintre persoanele chestionate sunt in favoarea reformei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

60 de minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

2 ore ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

50 de minute ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

52 de minute ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

3 ore ago