Urmarile plafonarii preturilor la alimente in Ungaria: In unele magazine se vinde doar cate un kilogram de cartofi si un litru de lapte de persoana

externe

adaos comercial, alimente, plafonat, guvern, trei luni, putere de cumparare, ministrul Agriculturii

Un plan prin care guvernul Orban a incercat sa ii protejeze pe consumatorii ungari de cea mai ridicata rata a inflatiei din Uniunea Europeana a generat consecinte nedorite, in conditiile in care chiar inainte de sarbatori retailerii un inceput sa rationalizeze produsele alimentare, o reminiscenta a perioadei comuniste, scrie bloomberg.com.

Dupa ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis sa plafoneze preturile la produsele alimentare de baza, retailerul Aldi a decis sa introduca o limita de un kilogram de cartofi si un litru de lapte pentru fiecare cumparator, ca urmare a cresterii cererii.

Alte lanturi de magazine precum Spar, Lidl si Tesco au introdus restrictii similare. In aceste conditii, unele persoane au inceput sa isi puna intrebari daca vor putea gati traditionala rulada cu mac, nelipsita de pe mesele ungurilor de Craciun.

Eforturile premierului Orban de a plafona preturile la alimente fac parte dintr-un program mai amplu destinat plafonarii costurilor la o gama larga de produse de la carburanti si pana la credite ipotecare, in ideea de a-i ajuta pe unguri sa faca fata la cea mai grava criza a costului vietii din Europa.

Totusi, Banca Nationala a Ungariei (NBH) spune ca aceste masuri au generat efecte adverse, creand rafturi goale si majorari de preturi.

Guvernul de la Budapesta se astepta ca inflatia, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, sa ajunga pana la 25% la finele anului. Preturile la alimente au crescut cu 49% in ritm anual in luna noiembrie, mai mult decat dublu fata de media din blocul comunitar.

Cel mai probabil, aceste date vor forta banca centrala sa majoreze semnificativ prognoza de inflatie, la sedinta de politica monetara la care dobanda de referinta ar urma sa fie mentinuta la 13%.

Dobanda reala este deja la 18%, dupa majorarea de urgenta adoptata in luna octombrie. Decidentii de la NBH au calmat sperantele celor care mizau pe o reducere a costului creditului inca de luna aceasta.

Rafturile magazinelor din Ungaria sunt in continuare pline, insa in multe cazuri este vorba de alternative mai scumpe la bunurile ale caror preturi sunt plafonate. De exemplu, pretul zaharului pudra a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, in timp ce pretul laptelui cu un continut de grasime de 1,5% a crescut cu 90% .

Aceste date au provocat un semnal de alarma la banca centrala, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy le-a spus recent parlamentarilor ca plafoanele de pret trebuie eliminate imediat, pentru a readuce inflatia sub control.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: