Urmatoarele alegeri din Marea Britanie vor fi cele mai inegale social din ultimii 60 de ani, potrivit unui studiu

externe

alegeri, uk

Urmatoarele alegeri vor fi cele mai inegale din ultimii 60 de ani, datorita diferentelor tot mai mari in ceea ce priveste participarea la vot in functie de varsta, venit, clasa sociala, proprietate si etnie, potrivit unui nou studiu, relateaza The Guardian.

Institute for Public Policy Research (IPPR), un grup de reflectie de centru-stanga, a constatat ca diferenta de participare la vot era neglijabila intre grupurile sociale in anii 1960, dar ca aceasta a crescut pana in 2010 la 18 puncte procentuale intre cei cu venituri mari – care au mai multe sanse de a vota – si cei cu venituri mici.

De asemenea, a crescut la 23 de puncte intre proprietarii de locuinte – care aveau mai multe sanse sa voteze – si chiriasi si la 15 puncte intre absolventi si cei care nu au urmat o facultate. Exista un decalaj de 28 de puncte intre cei cu varsta de 61 de ani si peste, care au fost mai predispusi sa voteze decat cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani.

IPPR a constatat ca noua din zece persoane din treimea superioara a distributiei veniturilor au votat la cele mai recente doua alegeri generale, in comparatie cu doar sapte din zece persoane din treimea inferioara.

Treimea de jos a salariatilor a fost de aproximativ trei ori mai predispusa sa spuna ca nu merita sa voteze decat treimea de sus, in timp ce chiriasii sunt, de asemenea, de peste doua ori mai predispusi decat proprietarii de locuinte sa spuna acelasi lucru.

Studiul a analizat, de asemenea, pe cei care au intrat in contact cu politicienii, constatand ca unul din trei absolventi de studii superioare a contactat direct un politician, comparativ cu una din sapte persoane fara diploma.

Studiul nu a analizat daca conservatorii sau laburistii beneficiaza cel mai mult de decalajul de participare la vot, desi alegatorii mai in varsta sunt mai predispusi sa opteze pentru conservatori decat pentru laburisti.

Dr. Parth Patel, cercetator senior la IPPR, a declarat ca una dintre consecinte este ca politica guvernamentala este mai bine adaptata la nevoile persoanelor in varsta, mai instarite si cu un nivel de educatie mai ridicat.

„Exista diferente reale in ceea ce priveste cine isi face treaba in democratia noastra. Politica raspunde mai bine preferintelor celor mai instariti decat celor mai saraci, iar oamenii stiu acest lucru”, a spus el.

Potrivit IPPR, numarul deputatilor care intra in parlament din randul clasei muncitoare a scazut de doua ori mai repede decat ponderea populatiei care ocupa locuri de munca similare.

Potrivit studiului, Marea Britanie risca sa intre intr-o „bucla” in care politica „devine din ce in ce mai putin receptiva la cetateni, alimentand la randul sau populismul si subminand si mai mult increderea in democratie”.

Pentru a contracara acest lucru, studiul recomanda un nou val de reforme constitutionale pentru a raspandi puterea si influenta in Regatul Unit, daca se doreste ca standardele de viata si speranta de viata sa inceapa sa se imbunatateasca din nou la nivel general.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: