politica

USR a gasit o portita prin care poate invalida mandatele la CCR ale PSD-istilor Gheorghe Stan si Cristian Deliorga: „Sunt incompatibili”

Presedintele Comisiei de constitutionalitate din Senat, George Dirca (USR), a anuntat ca luni a depus doua solicitari de invalidare a numirilor lui Cristian Deliorga si Gheorghe Stan in functiile de judecatori constitutionali. Deliorga si Stan au incalcat chiar legea CCR, cei doi fiind in stare de incompatibilitate.

USR a depus luni la Curtea Constitutionala doua solicitari de invalidare a numirilor lui Cristian Deliorga si Gheorghe Stan in functiile de judecatori constitutionali, pe care ii acuza ca au incalcat chiar legea CCR, a anuntat luni senatorul George Dirca, presedintele Comisiei de constitutionalitate.

„In cazul in care candidatul ocupa o functie incompatibila cu aceea de judecator al Curtii Constitutionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul (n.n. acordul prealabil pentru numirea in functie) trebuie sa cuprinda angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea functie sau din partidul politic al carui membru este”, este legea pe care au incalcat-o Gheorghe Stan Gheorghe Stan.

Cristian Deliorga, numit de Senat in functia de judecator CCR, la propunerea PSD, a transmis CSM cerere de pensionare din calitatea de judecator la Curtea de Apel Constanta la trei saptamani de la numire, nu atunci cand a fost numit, asa cum prevede legea, arata parlamentarii USR citati de g4media.ro.

Despre Gheorghe Stan, numit de Camera Deputatilor in functia de judecator CCR, tot la propunerea PSD, parlamentarii USR arata ca, la fel ca Deliorga, nu a demisionat de la sefia Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, incalcand si el legea Curtii Constitutionale si aflandu-se astfel in stare de incompatibilitate.

De ce trebuie invalidat mandatul lui Cristian Deliorga:

In speta, dl. Cristian Deliorga, avand calitatea judecator la Curtea de Apel Constanta, a inaintat, in data de 25 mai 2019 asa cum rezulta din informatiile publicate in presa, la trei saptamani dupa numirea in functia de judecator constitutional, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din functie, prin pensionare, solicitand ca aceasta sa produca efecte incepand cu data de 14.06.2019, in considerarea faptului ca, incepand cu data de 15.06.2019, acesta urmeaza sa exercite efectiv mandatul de judecator al Curtii Constitutionale in urma depunerii juramantului. Cererea a fost solutionata de Sectia pentru judecatori a CSM in sedinta din data 28 mai 2019 asa cum rezulta din comunicarea publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=a222a972-8e38-42c7-9563-8863b1c7a2f3|InfoCSM de unde rezulta ca eliberarea din functie a dlui. Cristian Deliorga are loc incepand cu data de 14 iunie 2019.

Or, data numirii in functia de judecator al Curtii Constitutionale si data inceperii exercitarii efective a mandatului sunt doua momente diferite, cu valente juridice diferite”.

Avand in vedere ca art. 62 teza a II-a din Legea nr. 47/1992 impun obligatia candidatului de a demisiona la data numirii in functie, si nu la data inceperii exercitarii efective a mandatului, dl. Cristian Deliorga avea obligatia fie de a demisiona din calitatea de magistrat fie de a inregistra cererea de pensionare cel mai tarziu in data de 7 mai 2019, data publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Senatului nr. 20/2019. Neprocedand astfel, numirea acestuia in functia de judecator al Curtii Constitutionale incalca dispozitiile legii, solicitarea de eliberare din functie, prin pensionare, incepand cu data de 14.06.2019 nefiind de natura a elimina starea vadita de incompatibilitate.

Pe cale de consecinta, consideram ca, in privinta domnului judecator Cristian Deliorga, ca urmare a faptului ca in perioada 07 mai 2019 pana la 01 iunie 2019 a detinut simultan calitatea de magistrat si cea de judecator al Curtii Constitutionale, sunt incidente prevederile art. 67 alin. (1) lit. b) teza I din Legea nr. 47/1992, potrivit carora „Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza (…) in situatiile de incompatibilitate”, sens in care solicitam Plenului Curtii Constitutionale ca, in baza art. 67 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 47/1992, sa constate incetarea mandatului acestuia.

De ce trebuie invalidat mandatul lui Gheorghe Stan:

In speta, dl. Gheorghe Stan, avand calitatea procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, continua sa ocupe aceasta functie desi a fost numit judecator la Curtea Constitutionala, dupa cum reiese si din preambulul Hotararii Plenului CSM nr. 83/15.05.2019, avand ca obiect organizarea concursului pentru numirea in functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, unde se retine ca „functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va deveni vacanta ca urmare a desemnarii domnului procuror-sef sectie Stan Gheorghe in functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, incepand cu data de 15 iunie 2019” (http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/28_05_2019__95183_ro.pdf). Astfel, rezulta ca dl. Gheorghe Stan a solicitat ca eliberarea sa din functie sa aiba loc la data de 14 iunie 2019.

Avand in vedere ca art. 62 teza a II-a din Legea nr. 47/1992 impune obligatia candidatului de a demisiona la data numirii in functie, si nu la data inceperii exercitarii efective a mandatului, dl. Gheorghe Stan avea obligatia fie de a demisiona din calitatea de magistrat fie de a inregistra cererea de pensionare cel mai tarziu in data de 7 mai 2019, data publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Camerei Deputatilor nr. 17/2019. Neprocedand astfel, numirea acestuia in functia de judecator al Curtii Constitutionale incalca dispozitiile legii, solicitarea de eliberare din functie incepand cu data de 14.06.2019 nefiind de natura a elimina starea vadita de incompatibilitate.

Pe cale de consecinta, consideram ca, in privinta domnului judecator Gheorghe Stan, ca urmare a faptului ca detine simultan calitatea de magistrat si cea de judecator al Curtii Constitutionale, sunt incidente prevederile art. 67 alin. (1) lit. b) teza I din Legea nr. 47/1992, potrivit carora „Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza (…) in situatiile de incompatibilitate”, sens in care solicitam Plenului Curtii Constitutionale ca, in baza art. 67 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 47/1992, sa constate incetarea mandatului acestuia.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

O oră ago

Europarlamentarul roman Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene sa investigheze felul cum mari companii europene subventioneaza masina de razboi a lui Putin

Intr-o postare facuta pe pagina personala de Facebook, europarlamentarul roman Eugen Tomac critica ipocrizia companiilor…

O oră ago

Noi amenintari nucleare la Russia 1 TV: „Franta va fi dezarmata intr-o clipa si insulele britanice vor ajunge sub apa”

Un prezentator al televiziunii de stat ruse si propagandist al Kremlinului a lansat o noua…

30 de minute ago