Utilizarea combustibililor fosili a scazut la un nivel record, in aprilie, in Uniunea Europeana. O treime din energia UE a venit de la fotovoltaice si eoliene

pagina verde

poluare

Scaderea productiei de energie electrica cu combustibili fosili a fost determinata de cresterea eoliana si solara, precum si de refacerea resursei hidroenergetice, relateaza Euronews.

Combustibilii fosili au furnizat mai putin de un sfert din energia UE pentru prima data in aprilie.

Vestea buna vine de la think tank-ul energetic Ember, care a descoperit ca proportia de energie electrica generata de combustibili fosili in UE a scazut la un nivel record de 23% luna trecuta – o scadere brusca de 22% fata de aprilie 2023, in ciuda cresterii cererii. De asemenea, depaseste nivelul record anterior de 27% din mai 2023.

Cresterea eoliana si solara, precum si redresarea hidroenergiei au determinat scaderea productiei de energie pe baza de combustibili fosili si a crescut ponderea surselor regenerabile in mixul de energie electrica la un record de 54%.

Numai vantul si solarul au generat mai mult de o treime din energia electrica a UE in aprilie, in timp ce gazul si carbunele au scazut. Carbunele a contribuit cu doar 8,6% din mixul energetic, comparativ cu 30% in 2023. Gazul a furnizat 12,1% din energia electrica a UE – o scadere de 22% de la an la an.

„Odinioara de neconceput, se intampla in fata ochilor nostri”, spune Sarah Brown, directorul programului Ember pentru Europa.

„Combustibilii fosili sunt pe cale de iesire din sectorul energetic al Europei. Solarul si eolianul au devenit principalii jucatori, demonstrand ca sunt pregatiti sa isi asume rolul de coloana vertebrala a sistemului modern de energie electrica curata”, a mai spus ea.

Germania a inregistrat cea mai mare scadere a productiei de combustibili fosili in aprilie, comparativ cu anul trecut. Sapte centrale electrice pe carbune au fost inchise in tara la sfarsitul lunii martie 2024, dupa ce inchiderea lor a fost amanata din cauza crizei energetice. Energia electrica din combustibili fosili a scazut cu 26% in Germania, reprezentand 32% din scaderea totala a UE.

Italia a inregistrat a doua cea mai mare scadere de 24%, contribuind cu inca 15% la reducerea totala a UE a energiei electrice din combustibili fosili. Urmatoarea a fost Spania, urmata de Franta si Tarile de Jos.

Cererea de energie electrica a cunoscut o revigorare usoara din octombrie anul trecut. A crescut cu 0,4% in primele patru luni ale anului in comparatie cu 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: