Varanul nu se lasa. Voiculescu anunta un „candidat surpriza” la prezidentiale. Confirma ca PSD s-a prabusit sub 20%

politica

Dan Voiculescu confirma intr-o analiza publicata pe blogul sau ca PSD s-a prabusit sub 20%. Mai mult, el este convins ca in turul doi al alegerilor prezidentiale vor intra Klaus Iohannis si Dan Barna.

Voiculescu este convins ca PSD nu intra in turul doi al prezidentialelor. „Viorica Dancila – locotenentul aruncat in linia intai de Liviu Dragnea si ajuns, datorita unor conjuncturi imprevizibile si a unor necesare merite personale, presedintele unui PSD destabilizat – se straduieste inca sa atinga scorul electoral al partidului sau, prabusit oricum sub 20%”, afirma Voiculescu.

El anunta ca „dreapta” va fi marele castigator al alegerilor care urmeaza, insa nu exclude totusi aparitia unui „candidat surpriza”. „Totusi, experienta ma invata ca, in ciuda realitatii prezente, jocurile nu sunt inca facute. Intr-o constructie politica serioasa exista intotdeauna si un plan B. O rupere de ritm. Un candidat surpriza”, spune Voiculescu.

„Pe dreapta situatia este clara. Klaus Iohannis si Dan Barna isi vor imparti voturile, increderea si sperantele electoratului tanar din marile centre urbane. Pentru moment, ascendentul presedintelui in functie, viitor musafir al Casei Albe, este evident. Dan Barna, care inainte de asumarea candidaturii avea un discurs echilibrat si ferm, pare foarte apasat de noul statut, sovaind intre necesitatea de a-l combate pe Klaus Iohannis si teama de a nu deranja anumite inertii. Nu-i mai putin adevarat ca nici domnul Iohannis nu se grabeste sa intre in lupta cu presedintele USR. Cei doi par tentati doar sa se “juleasca amical” pana in turul doi, unde spera sa mearga impreuna.

Pe stanga, situatia este, pentru prima data dupa foarte multi ani, destul de incurcata.

Viorica Dancila – locotenentul aruncat in linia intai de Liviu Dragnea si ajuns, datorita unor conjuncturi imprevizibile si a unor necesare merite personale, presedintele unui PSD destabilizat – se straduieste inca sa atinga scorul electoral al partidului sau, prabusit oricum sub 20%. Pentru actualul premier, aceasta candidatura este, mai curand, un razboi cu propriile limite, pe care, si daca il castiga pe plan personal, se pare ca il pierde in planul luptei electorale efective.

Calin Popescu Tariceanu, purtator al unei mosteniri liberale incontestabile, inca mai spera sa devina candidatul unic al stangii social-democrate. Pentru acest obiectiv – ramas, totusi, foarte indepartat – domnul Tariceanu negociaza, fara discriminari, si cu PSD-ul (inca) mare al Vioricai Dancila si PSD-ul mic al lui Victor Ponta. Din pacate pentru fostul Presedinte al Partidului National Liberal, scorul obtinut de ALDE in recentele alegeri europarlamentare a generat multa prudenta printre posibilii sai parteneri. In prezent, marele dusman al domnului Tariceanu este trendul negativ. In politica si nu numai, cand ceva o ia la vale, nu se opreste usor.

Victor Ponta a declarat ca nu va candida in 2019. Decizia sa e de inteles. Insa partidul pe care l-a infiintat are nevoie sa participe activ in campania electorala pentru a-si proteja scorul obtinut la europarlamentare. Asadar, lui Victor Ponta ii este necesar un candidat. Si daca nu va gasi pe nimeni care sa ii asigure o crestere pentru propriul partid, este posibil sa intre el in competitie, chiar daca nu-si doreste. Dar, si in acest caz, perspectiva turului doi este extrem de fragila.

Concluzia la momentul august 2019: dreapta se pregateste sa defileze spre turul doi, iar stanga se straduieste sa se peticeasca pentru a obtine un scor decent. Totusi, experienta ma invata ca, in ciuda realitatii prezente, jocurile nu sunt inca facute. Intr-o constructie politica serioasa exista intotdeauna si un plan B. O rupere de ritm. Un candidat surpriza.

P.S. Nu am inclus-o in aceasta analiza pe Ramona Ioana Bruynseels, asumand ca orice referire la candidatul umanist ar avea o inevitabila incarcatura subiectiva.

P.P.S. In decembrie 2009, in dimineata zilei in care s-a incheiat mandatul de o noapte al lui Mircea Geoana, am inceput sa ma gandesc concret la urmatoarele alegeri. In ianuarie 2010, sustineam deja infiintarea unei mari aliante Social Liberale (in cartea pe care am dedicat-o Uniunii Social Liberale, este prezentata intreaga evolutie). Rezultatele acelor demersuri s-au vazut in alegerile parlamentare din 2012. Morala: victoriile serioase se obtin cu proiecte pe masura”, a scris Voiculescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: