Varsovia ancheteaza „influenta rusa in tara”. Toti cei care intre 2007-2022 au fost sub „influenta” ar urma sa fie interzisi practic in functii publice

externe

Parlamentarii polonezi au adoptat un proiect de lege vineri pentru a crea o comisie care sa analizeze influenta rusa in tara, despre care opozitia spune ca este o incercare a guvernului de a lansa o vanatoare de vrajitoare impotriva adversarilor politici intr-un an electoral, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Nationalistii la putere din formatiunea Lege si Justitie (PiS) afirma ca partidul liberal de opozitie Platforma Civica (PO) a permis Poloniei sa devina periculos de dependenta de combustibili fosili rusi cand PO a fost in guvern din 2007 pana in 2015, ridicand semne de intrebare daca membrii PO erau sub influenta Moscovei.

PO respinge aceste critici si figuri din opozitie au numit proiectul de lege „Lex Tusk”, folosind termenul latin pentru „lege”. Ei spun ca aceasta urmareste eliminarea liderului PO si fost prim-ministru Donald Tusk de pe scena politica inaintea alegerilor programate pentru octombrie sau noiembrie.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 234-219 voturi, cu o abtinere.

„Vrem ca legea asupra comisiei de examinare a influentei ruse sa intre in vigoare si comisia sa poata lucra”‘, a declarat joi purtatorul de cuvant al PiS, Rafal Bochenek.

„Daca dl Donald Tusk are ceva pe constiinta (…), ar trebui sa-i fie frica”, a adaugat el.

Ideea de a forma o comisie care sa analizeze influenta rusa in Polonia a fost, de fapt, prima data sustinuta de Tusk in 2022.

Comisia ar urma sa investigheze perioada 2007-2022 si sa aiba puterea de a interzice persoanelor gasite ca au actionat sub influenta rusa accesul la informatii clasificate sau sa lucreze in roluri unde ele sunt responsabile pentru fonduri publice timp de zece ani, descalificandu-le efectiv din functia publica.

Membrii sai ar fi alesi de parlament, acolo unde PiS poate comanda o majoritate restransa.

Ombudsmanul polonez pentru drepturile omului, Marcin Wiacek, a declarat ca proiectul de lege este neconstitutional si ar insemna ca un organism public administrativ ar indeplini functii ce ar trebui rezervate instantelor de judecata.

Camera superioara a parlamentului polonez, Senatul, a respins proiectul, pozitie ce a fost sustinuta de o comisie parlamentara miercuri.

Proiectul ar trebui sa fie semnat de presedintele Andrzej Duda pentru a deveni lege.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: