Vaticanul revine asupra declaratiilor papei despre „marea Rusie”, criticate de Kiev, dar laudate la Kremlin

externe

papa. declaratii, marea Rusie, critici, Ucraina, Kremlin

Vaticanul a precizat marti ca papa Francisc „a dorit sa incurajeze tinerii sa pastreze si sa promoveze tot ceea ce este pozitiv in marea lume culturala si in spiritualitatea rusa si in niciun caz nu a intentionat sa glorifice logica imperialista si anumite personalitati, ca reactie la criticile venite din partea guvernului de la Kiev dupa discursul Papei catre un grup de tineri catolici din Rusia, transmite EFE, citata de Agerpres.

„In saluturile improvizate din aceste ultime zile catre unii tineri catolici rusi, dupa cum reiese in mod evident din contextul in care le-a rostit, papa a tinut sa incurajeze tinerii sa pastreze si sa promoveze tot ceea ce este pozitiv in marea lume culturala si in spiritualitatea rusa si in niciun caz nu a intentionat sa glorifice logica imperialista si personalitatile conducatoare pe care le-a mentionat pentru a indica anumite perioade istorice de referinta”, a explicat marti purtatorul de cuvant al Vaticanului, Matteo Bruni.

„Sa nu va uitati niciodata mostenirea. Sunteti mostenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfintilor, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei cea Mare, a acelui mare imperiu iluminist, de mare cultura si mare umanitate”, le-a transmis papa Francisc tinerilor catolici din Rusia.

Cuvintele papei care laudau istoria Rusiei au fost criticate de purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care a considerat ca apara „imperialismul rus”.

Intr-o postare pe Facebook, Nikolenko a scris: „Este cu adevarat pacat ca ideile privind o mare putere rusa, care sunt de fapt cauza agresivitatii cronice a Rusiei, ies – constient sau inconstient – pe gura papei, a carui misiune, in opinia noastra, este tocmai aceea de a deschide ochii tineretului rus asupra cursului distructiv al actualei conduceri ruse”.

In discursul adresat participantilor la cea de-a X-a Intalnire a tinerilor catolici din Rusia din orasul Sankt Petersburg, papa le-a mai cerut tinerilor rusi „sa fie artizani ai pacii in mijlocul atator conflicte, in mijlocul atator polarizari care exista peste tot, care ne bantuie lumea”. Totusi, papa Francisc nu a facut referiri directe la invazia rusa din Ucraina.

Dupa mesajul sau, papa Francisc a raspuns la cateva intrebari ale tinerilor rusi si a abordat de aceasta data chestiunea Ucrainei, raspunzand intrebarii adresate de o fata, potrivit Fides, agentia de stiri a Vaticanului.

Fata l-a intrebat cum trebuie folosita diplomatia pentru a depasi conflictul. „Diplomatia merge inainte urmand o cale, o cale in care unitatea este superioara conflictului”, a raspuns papa Francisc, potrivit Fides. Si a adaugat: „Adevarata diplomatie nu se teme de conflicte, dar nici nu le incurajeaza: ia conflictele si le urmareste prin dialog si rugaciune. Intelege pozitia celuilalt si, de asemenea, limiteaza greselile. Diplomatia nu este usoara. Diplomatii buni fac mult bine umanitatii. Nu este o munca usoara, dar este foarte fructuoasa. Si acest lucru este valabil pentru situatia din Ucraina si din alte tari. Diplomatia construieste intotdeauna, nu distruge”, a spus suveranul pontif.

Kremlinul a descris marti drept „foarte imbucuratoare” comentariile papei Francisc – care ii indemna pe tinerii rusi sa nu-si uite istoria – si a adaugat ca statul rus are o mostenire bogata si ca este bine ca papa cunoaste istoria rusa, potrivit Reuters.

„Pontiful cunoaste istoria rusa si este foarte bine. Are radacini adanci, iar mostenirea noastra nu se limiteaza la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in briefingul de presa zilnic. „Ceea ce fac acum statul, grupurile de activisti, profesorii de scoli si universitati din Rusia este sa duca mai departe aceasta mostenire catre tineretul nostru, sa le aduca aminte de ea. Si faptul ca suveranul pontif se exprima la unison cu aceste eforturi este foarte, foarte imbucurator”, a apreciat Peskov.

In mod traditional, rusii isi revendica originile natiunii lor de la un grup de principate medievale concentrate in jurul Kievului si cunoscute sub numele de Rusia Kieveana. Presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa nege ca Ucraina are traditie in ceea ce priveste statalitatea si a declarat ca rusii si ucrainenii sunt un singur popor, viziunea sa despre istorie fiind considerata de cercetatori ucraineni si occidentali drept falsa si cu motivatii egoiste.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: