Vecinii Slovaciei intensifica controalele la frontiera pentru a stopa fluxul de migranti ilegali

externe

Republica Ceha si Polonia au luat marti masuri coordonate pentru a introduce controale la frontierele cu Slovacia pentru a reduce migratia ilegala si activitatea de contrabanda, ceea ce a determinat Austria sa le urmeze exemplul, potrivit Reuters.

Controalele, care au infuriat Slovacia, incep miercuri si dureaza cel putin 10 zile.

Confruntarea cu migratia ilegala a fost un punct de disputa si unitate in Europa centrala.

In trecut, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia au fost aliate si s-au opus planurilor privind migratia ale Uniunii Europene, cum ar fi cotele. Reintroducerea controalelor de catre tarile din zona Schengen in perioadele de crestere a fluxurilor de migranti au provocat frictiuni politice si comerciale.

Migratia ilegala a fost o problema cheie in alegerile din Slovacia de weekendul trecut si in alegerile din Polonia care vor avea loc la sfarsitul acestei luni.

„Aceasta este o masura necesara pentru lupta eficienta impotriva grupurilor de traficanti si a migratiei ilegale”, a declarat marti ministrul de interne ceh Vit Rakusan pe platforma X, cunoscuta anterior drept Twitter.

Ar urma sa fie introduse verificari aleatorii de-a lungul intregii frontiere care ar limita impactul asupra traficului transfrontalier, a spus el.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat ulterior ca Viena va introduce controale la granita cu Slovacia, continuand politica de corelare cu controalelor din Cehia pentru a se proteja.

Guvernul Slovaciei a declarat miercuri ca va reactiona la masurile cehe si poloneze, prim-ministrul interimar slovac, Ludovit Odor, declarand ca problema are nevoie de o solutie europeana.

Slovacia s-a confruntat cu un numar tot mai mare de migranti ilegali care traverseaza tara indreptandu-se spre Germania si Europa de Vest. Migrantii, preponderent tineri din Orientul Mijlociu si Afganistan, au venit in mare parte pe asa-numita ruta balcanica, prin Ungaria din Serbia.

Fostul prim-ministru de stanga al Slovaciei, Robert Fico, a adoptat o linie dura cu privire la aceasta problema inainte de alegerile de weekendul trecut. Partidul sau a castigat si acum incearca sa formeze un guvern, iar Fico a spus ca paza granitei cu Ungaria va fi o prioritate.

Guvernul lui Odor a spus ca este practic imposibil sa inchida total granita de 655 km cu Ungaria, dar a trimis pana la 500 de soldati pentru a ajuta patrulele de politie.

Slovacia a declarat ca luna trecuta numarul migrantilor ilegali retinuti a crescut de noua ori, ajungand la peste 27.000 in acest an.

Odor a spus ca actiunile unilaterale ale tarilor au creat un „efect de cascada”. „In acest caz, procesul a fost inceput de Polonia, care se afla in perioada preelectorala, urmata de Cehia”, a spus el.

In Polonia vor avea loc alegeri pe 15 octombrie in care migratia ilegala a fost o problema esentiala a campaniei, iar partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS) a folosit reclame care arata amenintarea acesteia.

Ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski a declarat marti ca Polonia se confrunta cu un salt in ceea ce priveste migratia ilegala. „In ultimele saptamani, am detectat si retinut 551 de migranti ilegali la granita cu Slovacia. Aceasta situatie ne determina sa luam masuri decisive”, a spus Kaminski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: