„Vedeti-va de treaba voastra”. Replica dura adresata ambasadorului SUA de catre un ministru israelian: „Nu sunteti suveran aici”

externe

Ca raspuns la apelul ambasadorului american Tom Nides catre premierul Benjamin Netanyahu de a „frana” incercarea sa de a revizui dramatic sistemul judiciar al tarii, ministrul israelian de extrema dreapta al Diasporei a cerut duminica ca trimisul american sa respecte democratia israeliana si sa nu se implice in afacerile politice interne.

„Ii spun ambasadorului american, puneti singur frana si vedeti-va de treburile voastre”, a declarat Amichai Chikli (Likud) in timpul unui interviu acordat postului national de televiziune Kan, citat de Haaretz.

„Nu sunteti suveran aici, ca sa va implicati in chestiunea reformei judiciare. Vom fi bucurosi sa discutam cu dumneavoastra despre chestiuni externe si de securitate – dar respectati-ne democratia”, a adaugat ministrul.

Tot duminica, fiul lui Netanyahu, Yair, a distribuit pe Twitter o postare a lui Nides in care acesta este vazut vizitandu-l pe presedintele Listei Arabe Unite, Mansour Abbas, cu ocazia zilei de nastere a fiului sau. „Ati inteles?” intreaba Netanyahu in tweet, implicand o legatura intre vizita si apelul lui Nides ca guvernul israelian sa traga frana in privinta revizuirii sistemului judiciar.

Comentariile lui Chikli si Netanyahu au fost facute dupa ce Nides i-a spus fostului consilier principal al lui Obama, David Axelrod, la podcastul The Axe Files, ca administratia Biden a facut presiuni asupra Ierusalimului pentru a schimba cursul controversatei sale revizuiri a sistemului judiciar.

„Ii spunem premierului, asa cum le spun si eu copiilor mei. Puneti frana. Incetineste, incearca sa obtii un consens, sa aduci partile impreuna”, a spus Nides, afirmand ca Netanyahu si aliatii sai „incearca sa faca lucrurile mult prea repede”.

„Acesta este mesajul pe care i l-am transmis premierului. Cred ca presedintele Biden a spus articularea in jurul valorilor democratice, la fel ca si secretarul Blinken”, a adaugat el.

Coalitia premierului Benjamin Netanyahu a declarat ca intentioneaza sa adopte o legislatie care sa permita Knessetului sa treaca peste deciziile Curtii Supreme, cu o majoritate foarte mica de 61 de voturi in parlamentul cu 120 de locuri, precum si legi care sa incline balanta in Comisia de numiri judiciare in favoarea politicienilor.

Majoritatea israelienilor au indicat ca se opun unor astfel de masuri, zeci de mii de persoane iesind in strada sambata seara, pentru a saptea saptamana consecutiva, impotriva planului guvernului de a slabi sistemul judiciar, inainte de voturile planificate saptamana viitoare in Knesset asupra legislatiei.

Citeste si: Peste 100.000 de persoane protesteaza in Israel fata de reformele judiciare prin care justitia ar fi subordonata Parlamentului

Perspectiva ca aceste propuneri sa devina lege a provocat atat scaderea ratingului de democratie al tarii acordat de Economist Intelligence Unit, cat si inceputul unui exod al firmelor din tara.

Parlamentarul Simcha Rothman, una dintre principalele figuri din spatele contestatei revizuiri judiciare, a vorbit duminica la Radio Armata, spunand: „Va este teama sa vorbiti despre aceasta situatie, deoarece stiti ca daca il puneti pe ambasadorul american sau pe oricine altcineva la telefon si ii spuneti: ‘Haideti, explicati-ne intr-un mod logic daca statul Israel si reprezentantii sai alesi vor alege judecatorii ca orice stat democratic’, se va balbai.”

Ministrul Misiunilor Nationale, Orit Strock, l-a atacat, de asemenea, duminica, pe Nides, declarand la Radio Armata ca ambasadorul american trebuie sa nu fie constient ca „ceea ce ei, cei de stanga, numesc ‘revolutie juridica’ este pur si simplu o legislatie care va aduce Israelul in locul in care se afla SUA de sute de ani”.

Cei care conduc protestele antiguvernamentale „incita Statele Unite impotriva noastra”, a declarat ea.

Raspunzand controversei, liderul opozitiei, Yair Lapid, a declarat pentru Kan ca Israelul „pierde Statele Unite”, afirmand ca americanii „vorbesc cu mine tot timpul si sunt ingroziti de ceea ce se intampla”.

„Cerem Statelor Unite sa intervina in fiecare zi”, a adaugat el, referindu-se la ajutorul financiar si militar.

„Parteneriatul se bazeaza pe valori democratice comune si, daca nu le respectati, parteneriatul se va incheia”, a subliniat Lapid.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: