Vela anunta un bilant incurajator al MAI pentru primele sase luni ale anului: „Avem un nivel mai scazut de infractionalitate”

news

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat vineri, cu ocazia prezentarii rezultatelor obtinute in primul semestru al acestui an de catre structurile operative ale Politiei Romane si Politiei de Frontiera, ca s-a inregistrat un nivel mai scazut de infractionalitate fata de perioada similara din anul anterior.

„Pe langa activitatea pe care o desfasuram in combaterea epidemiei – MAI, Politia Romana, Politia de Frontiera, Jandarmeria, Serviciul de Actiuni Speciale -, suntem implicati si in combaterea infractionalitatii. Asa cum am spus inca de la inceputul mandatului meu, toleranta zero fata de infractionalitate (…) Am reusit impreuna sa avem un nivel mai scazut de infractionalitate fata de perioada similara din anul anterior”, a spus Vela, citat de Agerpres.

In continuare, chestor sef de politie Bogdan Despescu, secretar de stat, a prezentat date despre rezultatele obtinute de structurile MAI in luna iulie.

Astfel, in luna iulie, au fost destructurate 50 de grupari infractionale, din care 34 prin trimiterea in judecata a 95 de membri de catre unitatile de parchet.

Politistii de combatere a crimei organizate impreuna cu procurorii DIICOT au desfasurat 97 de actiuni operative si au efectuat 480 de perchezitii domiciliare, fiind cercetate 445 de persoane, dintre care 92 persoane sub control judiciar, iar 149 persoane au fost retinute sau arestate preventiv.

In legatura cu prevenirea si combaterea traficului de persoane, Despescu a reamintit ca, pentru a creste nivelul de riposta impotriva infractorilor care fac trafic cu persoane, a fost incheiat recent un acord cu reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti, prin care politistii vor primi sprijin tehnic in identificarea acestor tipuri de infractiuni.

In luna iulie, politistii au desfasurat 20 de operatiuni si 167 de perchezitii domiciliare, pentru destructurarea gruparilor specializate in traficul de persoane, acte de terorism si de spalarea banilor. De asemenea, 41 de persoane au fost retinute si arestate, iar 39 persoane au fost puse sub control judiciar.

De asemenea, pe linia antidrog, in cadrul a 50 de actiuni operative, s-au efectuat 200 de perchezitii si au fost retinute sau arestate 89 de persoane, iar alte 24 au fost plasate sub control judiciar.

Tot in iulie, s-au desfasurat 25 de actiuni operative si 108 perchezitii la grupari specializate in infractiuni informatice, in aceste dosare fiind retinute sau arestate 19 persoane, iar 29 au fost plasate sub control judiciar. In plus, pentru recuperarea prejudiciilor produse prin activitatea acestor grupari s-au pus sechestre pe 60 de imobile, 26 de masini de lux, au fost confiscate arme, aproape 10.000 de euro falsificati, laptopuri, statii de emisie-receptie, sute de cartuse, aproximativ 40.000 de pachete de tigari din contrabanda si sume de bani in lei si valuta.

De asemenea, in luna iulie, au fost depistate 39 de persoane urmarite national si 42 de persoane urmarite international.

Secretarul de stat in MAI a mai anuntat ca in domeniul combaterii infractionalitatii economice, politistii au efectuat 530 de perchezitii domiciliare, iar fata de 600 de persoane au fost dispuse masuri de continuare a urmaririi penale.

In cazul a 100 de persoane, s-au dispus masuri preventive – 46 de retineri, 21 au fost arestate preventiv, doua persoane arestate la domiciliu si 31 plasate sub control judiciar.

Bogdan Despescu a precizat ca, pentru recuperarea prejudiciului cauzat in aceste dosare, au fost aplicate masuri asiguratorii in valoare totala de 51 de milioane lei, dintre care 16 milioane in numerar sau in conturi bancare, fiind indisponibilizate bunuri in valoare totala de 8 milioane lei.

Secretarul de stat a oferit si cateva repere in legatura cu combaterea criminalitatii in primele sase luni ale acestui an.

„Va informez ca, in aceasta perioada, la nivel national au fost sesizate cu 11% mai putine infractiuni fata de perioada similara din anul trecut si aici ma refer la cei mai importanti indicatori: furturi, talharii, infractiuni stradale. Astfel, infractiunile contra persoanei au scazut cu 8% fata de perioada similara din 2019, iar infractiunile contra patrimoniului – cu 13%. In perioada ianuarie-iunie 2020, numarul infractiunilor stradale a scazut cu 25% fata de primele sase luni ale anului 2019. Asadar, actiunile noastre nu s-au desfasurat doar pentru prevenirea si impiedicarea raspandirii noului coronavirus. O atentie deosebita a fost acordata combaterii infractionalitatii de orice fel, prin activitati preventive, operative si de investigare”, a spus Despescu.

Referitor la activitatile Politiei de Frontiera, in primele sapte luni ale anului 2020, au fost ridicate in vederea confiscarii a aproximativ 1,3 milioane de pachete de tigari in valoare de peste 16 milioane lei, fiind destructurate cinci grupuri infractionale specializate in infractiuni de contrabanda cu tigari, in care au fost identificate 28 de persoane.

In perioada de referinta, au fost inregistrate peste 300 de dosare penale cu infractiuni din sfera contrabandei cu tigarete, fiind cercetati 250 de faptuitori.

„Aceasta misiune de prevenire si combatere a infractionalitatii va continua. Avem toleranta zero fata de infractionalitate si fata de infractori si am declansat ofensiva impotriva acestora”, a mai declarat Despescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: