Venetia nu este singura: Sapte orase mari din lume se scufunda. Iata de ce

life

Orasele de coasta din intreaga lume se scufunda – un proces geologic numit subsidenta – si se intampla intr-un ritm care ii nelinisteste pe oamenii de stiinta. Daca aceste bucati de pamant nu ar avea orase importante pe ele, probabil ca nimeni nu ar observa sau, in unele cazuri, nu s-ar scufunda deloc, potrivit HowStuffWorks.

Subsidenta are loc din mai multe motive. Adesea este din extragerea apei, petrolului, gazelor naturale sau mineralelor din sol prin activitati precum pomparea, fracturarea hidraulica sau mineritul. Cutremurele pot provoca tasarea, precum si eroziunea, formarea de doline, compactarea solului si alte procese geologice.

Potrivit cercetatorilor, peste 80% din subsidenta terenurilor din SUA este o consecinta a extragerii apelor subterane.

Toate acestea se intampla in timp ce schimbarile climatice determina topirea ghetii din regiunile polare, rezultand un volum crescut de apa de mare in oceanele lumii. Orasele de coasta nu sunt doar in pericol de scufundare, ci si de dezastre naturale precum uraganele.

Iata o lista cu sapte orase care se scufunda si de ce.

1. Jakarta, Indonezia
Jakarta, situata pe coasta de nord-vest a insulei Java, este capitala Indoneziei si orasul care se scufunda cel mai rapd din lume, in unele locuri cu 30,5 centimetri pe an. Aproximativ 40% din oras se afla sub nivelul marii, iar inundatiile sunt frecvente, partial din cauza ridicarii Marii Java care il inconjoara si partial din cauza forarii ilegale de puturi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca pana in 2030, o mare parte din Jakarta va fi nelocuibila.

Java este cea mai populata insula din lume; apa dulce este rara, iar apa subterana este o marfa pretioasa. Saparea ilegala de fantani din Jakarta si din jur este de inteles intr-un oras in care guvernul local nu poate furniza apa proaspata pentru cei 9 milioane de locuitori ai sai, ca sa nu mai vorbim de alte cateva milioane de oameni care fac naveta pentru a lucra in oras. Insa zonele umede ale insulei sunt drenate de fantani ilegale, ceea ce duce la tasarea intregului peisaj.
Joko Widodo, presedintele Indoneziei, a propus mutarea capitalei la 1.300 de kilometri in Borneo. Noul oras se va numi Nusantara, iar constructia a inceput deja.

2. New York, SUA
Astazi, cele cinci cartiere din New York sunt acoperite de peste un milion de cladiri, cantarind aproximativ 800 de milioane de tone.

„Greutatea si geologia locala sunt factori secundari in cazul New Yorkului”, spune Matt Wei, geofizician si profesor la Scoala de Oceanografie de la Universitatea Rhode Island. „Motivul dominant pentru care orasul se scufunda este ajustarea izostatica glaciara”.

Ajustarea izostatica glaciara (GIA) este un proces prin care scoarta terestra se adapteaza ca raspuns la topirea suprafetelor uriase de gheata precum cea care a acoperit America de Nord in ultima era glaciara.

Cand straturile de gheata se acumuleaza pe uscat, ele strivesc scoarta terestra de sub ele. Pe masura ce gheata se topeste, crusta revine incet la pozitia initiala – ganditi-va la o perna care isi revine la forma initiala dupa ce va ridicati de pe scaunul pe care stateati.

New York-ul se afla intr-o pozitie interesanta, deoarece se scufunda din cauza faptului ca in ultima era glaciara cele mai grele suprafete de gheata erau in interiorul continentului. Acum ca gheata s-a topit, mijlocul Americii de Nord se ridica, in timp ce marginile se scufunda.

„In New York, scufundarea medie este intre 1 si 2 milimetri pe an, plus 3 pana la 4 pe an din cauza cresterii nivelului marii”, spune Wei, care a fost coautor al unui studiu din 2023 despre situatia dificila din New York. „Cresterea relativa a nivelului marii ar putea fi de cativa milimetri pe an. In functie de inaltime, ne putem astepta la o crestere a nivelului marii de 0,4 pana la 0,6 metri in 100 de ani.”

3. Houston, Texas, SUA
Houston, Texas, situat in Golful Mexic, se confrunta cu o tasare rapida. Construit pe gura joasa si plata a deltei unui rau, Houston nu a avut cum sa scada mult in ceea ce priveste altitudinea, dar, ca si Jakarta, extractia excesiva a apelor subterane a fost principalul vinovat al scufundarii sale.

„Houston si-a incetinit problema de tasare prin reglementarea apei, dar inca mai are o mare problema”, spune Wei.

Din 1917, parti ale orasului s-au scufundat cu aproape 3 metri, din cauza eliminarii apelor subterane. Pe masura ce apa este pompata din acvifer, namolul cu granulatie fina din interiorul acestuia este comprimat si, ca urmare, suprafata terenului se scufunda. Nu se poate face mare lucru odata ce raul este deja facut – nu exista nicio modalitate de a umfla din nou namolul pe masura ce acviferul este reincarcat.

Scaderea extractiei de apa subterana este singura modalitate de a incetini problema. Cu toate acestea, nu doar extractia apei provoaca scufundarea suprafetei terenului din jurul orasului Houston, ci si extractia petrolului si activitatea faliilor din zona.

4. Rotterdam, Tarile de Jos
Orasul-port Rotterdam din Tarile de Jos se scufunda cu aproximativ 1,5 centimetri pe an, iar in acest moment orasul este deja la aproximativ 90% sub nivelul marii. Desi olandezii sunt renumiti pentru ca se protejeaza de mare cu tehnologii precum baraje, diguri, pompe si diguri, acestea sunt doar solutii pe termen scurt.

O parte a problemei are de-a face cu faimoasele mori de vant ale tarii. Timp de secole, morile de vant au fost folosite pentru a drena turbariile tarii, un tip special de zona umeda care capteaza carbonul sub forma de materie organica care formeaza turba. Drenarea mlastinilor de turba provoaca tasarea cu o rata maxima de 8 centimetri pe an. Combinat cu factori precum cresterea nivelului marii, cu 14 pana la 47 de centimetri pana in 2050, printre alti factori, viitorul oraselor joase precum Rotterdam este incert.

5. Virginia Beach, Virginia, SUA
Virginia Beach, aflat la gura golfului Chesapeake, este orasul cu cel mai rapid scufundare de pe coasta de est a SUA. Motivele sunt o combinatie a celor din Houston cu incercarile din New York – zona deja joasa se scufunda din cauza extractiei excesive a apelor subterane, amestecata cu reasezarea pamantului acoperit candva de un strat stravechi de gheata. Daca se adauga si amenintarea cresterii nivelului marii, oamenii de stiinta prevad ca apa din Virginia Beach se va ridica cu peste 60 de centimetri pana in 2050.

6. Bangkok, Thailanda
Bangkok, capitala Thailandei, gazduieste peste 10 milioane de oameni, dar inundatiile reprezinta o problema uriasa. Situat la gura deltei raului Chao Phraya, Bangkok s-a schimbat fata de cum era acum 50 de ani – a trecut de la canale, pietele plutitoare si case pe piloni la acelasi tip de drumuri asfaltate si cladiri inalte care se gasesc in orice alt oras mare din lume.

Cladirile grele din Bangkok sunt construite pe un sol argilos foarte compactabil, care este unul dintre motivele pentru care se scufunda. Un alt motiv este extractia excesiva a apelor subterane. Desi cresterea nivelului marii este un pericol real si, cu siguranta, este o parte a problemei inundatiilor din Bangkok, un raport din 2012 al Bancii Mondiale prezice ca tasarea terenului va fi cauza a aproape 70% din cresterea costurilor inundatiilor din oras pana in 2050.

7. Venetia, Italia
Cel mai faimos oras care se scufunda este Venetia. Avand o retea complicata de canale, orasul a fost construit in secolul al V-lea si a avut intotdeauna de infruntat Marea Adriatica, cu mareele sale exceptionale acqua alta (mareea inalta). Fondatorii orasului au stiut partial ce fac atunci cand au construit orasul pe o mlastina sarata, complet inconjurata de apa. Ceea ce nu au stiut a fost ca orasul sta pe o placa tectonica.

Venetia se scufunda cu o rata de 0,2 centimetri pe an din cauza extractiei apelor subterane, in timp ce nivelul marii creste, iar cladirile sale grele compacteaza solul de secole. Dar si tectonica placilor determina Venetia sa se scufunde si sa se incline usor spre est. Aceasta inseamna ca partea de vest a orasului este mai inalta decat partea de est.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: