Veste de cosmar pentru industria vaccinurilor. Un antiviral nazal, ieftin si rezistent, a blocat transmiterea coronavirusului intr-un studiu pe dihori

externe

Un antiviral nazal blocheaza transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 la dihori, ceea ce sugereaza, conform cercetatorilor de la Universitatea Columbia din SUA, care l-au dezvoltat, ca acest spray nazal poate preveni infectia si la oameni, inclusiv in cazul noilor variante de coronavirus, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Compusul testat, o lipopeptida conceputa pentru a impiedica patrunderea noului coronavirus in celule, este ieftin de produs, are un termen de valabilitate mare si nu necesita refrigerare, potrivit studiului publicat miercuri in revista Science.

Acest compus recunoaste proteina Spike (S) a coronavirusului si o impiedica sa se lege de membrana celulara pentru a infecta celulele.

Antiviralul creat de doi medici, Matteo Porotto si Anne Moscona, a fost testat deocamdata pe dihori, animale care sunt foarte susceptibile infectarii cu virusul SARS-CoV-2 si care au plamani asemanatori cu cei ai oamenilor.

Cercetarea a relevat ca toti dihorii carora nu li s-a administrat acest spray au fost infectati de un coleg al lor din cusca ce era purtator al virusului. Compusul a fost administrat in narile a sase dihori. In aceeasi cusca cu acestia au fost plasati alti doi dihori neinfectati, ca grup de control si carora li s-a administrat nazal o solutie salina, impreuna cu un dihor infectat.

Dupa 24 de ore de contact intens intre ei, ”probele au relevat ca niciunul dintre dihorii tratati nu a contactat virusul de la colegul lor de cusca infectat si incarcatura lor virala era zero, in timp ce animalele din grupul de control erau foarte infectate”, potrivit Universitatii Columbia.

Autorii cercetarii au testat compusul de asemenea pe celule infectate cu variante ale coronavirusului, inclusiv varianta britanica (B.1.1.7) si cea sud-africana (B.1.351), si au observat ca in fiecare din aceste cazuri a impiedicat lipirea proteinei S de membrana celulara ”cu aceeasi eficacitate ca tulpina dominanta”.

Echipa care a realizat cercetarea spera ”sa aduca in curand aceasta abordare preventiva in testele clinice pe oameni”. Chiar daca vom avea largi segmente de populatie vaccinate, astfel de produse antivirale ar juca un rol complementar in protectia individuala si controlarea transmiterii coronavirusului, mai noteaza Universitatea Columbia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: