Veste proasta pentru Moscova: Liz Truss este noul premier al UK. Telegraph: „De ea se teme Rusia cel mai mult”

externe

Liz Truss a castigat in fata lui Rishi Sunak competitia interna din cadrul Partidului Conservator britanic dupa demisia premierului Boris Johnson, a anuntat luni aceasta formatiune, relateaza Reuters.

Ministru de externe in guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi investita premier marti, dupa ce va fi primita de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral in Scotia, unde va veni si premierul in exercitiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Johnson si-a anuntat demisia in iulie, dupa ce rezistase mult timp in fata contestatarilor din propriul partid si scandalurilor eclipsate o perioada de razboiul inceput de Rusia impotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcandu-se de atunci prin sustinerea ferma fata de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

Influenta publicatie britanica The Telegraph a scris recent ca „Liz Truss este candidata de care se teme Rusia cel mai mult”. Articolul a fost semnat de o studenta ucraineana, Maria Chaplia.

„Razboiul din Ucraina a aratat adevaratele culori ale tuturor. Organizatia Natiunilor Unite, care nu a reusit sa adopte o pozitie decisiva impotriva actiunilor barbare ale Rusiei, repeta soarta Ligii Natiunilor.

Odinioara o organizatie larg respectata pentru drepturile omului, Amnesty International a lansat si ea un raport despre tacticile armatei ucrainene de amplificare a propagandei ruse.

Scholz din Germania a reactionat dureros de lent, iar Macron din Franta parea mai ingrijorat de umilirea lui Putin.

Mesajul ‘niciodata din nou’ pare sa insemne ceva doar pentru o mana de tari si oameni. Marea Britanie si Liz Truss se numara printre ei.

De exemplu, Truss a subliniat de mult ca a se multumi cu un ‘acord de pace’ cerut de unii politicieni europeni (care au de obicei un mare apetit pentru gazul rusesc) nu este o optiune. Angajamentul ei de a lucra cu SUA si cu Aliatii pentru inarmarea Ucrainei imi da speranta ca – in ciuda faptului ca este depasita in prezent pe campul de lupta si este vazuta ca o suparare continua de multi din Occident – ​​cu prieteni precum Marea Britanie, Ucraina va prevala.

Cand Boris Johnson a demisionat, rolul pe care il Regatului Unit  va avea in continuare a nascut temeri printre ucraineni. Ucrainenii il iubesc pe Boris Johnson. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de numarul coplesitor de meme, melodii si laude. Rusii, in schimb, ii aruncau cu generozitate insulte si glume. Maria Zaharova, purtatoare de cuvant a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a legat demisia de eforturile consecvente ale lui Johnson in legatura cu Rusia.

Cat de des vorbeste Rusia despre cineva spune multe despre cine este temut si cine este irelevant. Spre deosebire de Rishi Sunak, Truss este mentionata mult mai mult. Hotararea lui Truss de a vedea Rusia pierzand razboiul impotriva Ucrainei i-a castigat reputatia de ‘o persoana insetata de sange si extrem de distructiva’ pe un canal Telegram condus de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Zaharova.

(…) Avand in vedere ca lumea mea s-a spulberat complet in dimineata zilei de 24 februarie si vazand oamenii din tara mea arsi, torturati, violati si sacrificati zilnic, ii invit pe toti sa reflecteze la imaginea de ansamblu si la prioritatile concurentilor la postul de prim-ministru. Ucraina ar trebui sa obtina mai multe arme si nimeni nu are dreptul sa faca presiuni asupra Ucrainei sa se predea. Liz Truss intelege ca, si cu ea la conducere, nu va trebui sa sapam transee in Calais”, a scris The Telegraph.

Mai mult despre:

Comentarii: