Veste proasta pentru Moscova, Netanyahu se intoarce ca prim-ministru. El ia in calcul sa ofere armament Ucrainei

externe

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat marti in fruntea alegerilor legislative, fiind in pragul unei majoritati cu aliatii sai din partide religioase si de extrema dreapta pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30 pana la 31 de locuri, din cele 120 din Parlament, inaintea partidului Yesh Atid al premierului in exercitiu Yair Lapid, care ar intruni intre 22 de locuri si 24 de locuri. Cu aliatii sai, partidul lui Netanyahu se afla in pragul majoritatii, stabilita la 61 de locuri.

Citeste si: Netanyahu, anunt major. Ia in calcul ca Israelul sa ofere armament Ucrainei daca va redeveni prim-ministru. Partidul lui este primul in sondaje

Fostul premier Benjamin Netanyahu a declarat pe 23 octombrie pentru USA Today ca va „analiza” daca Israelul va furniza sau nu arme Ucrainei daca va reveni la putere dupa viitoarele alegeri, a declarat el pentru USA Today, citat de Jerusalem Post.

De asemenea, el a mai spus ca se asteapta sa i se ceara sa fie mediator pentru negocierile dintre Rusia si Ucraina. „Daca voi deveni prim-ministru, este de presupus ca aceasta chestiune (a medierii) va aparea din nou”, a spus el.

Acest lucru vine dupa ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kulebo, a cerut oficial ajutorul Israelului si furnizarea de sisteme de aparare aeriana. Netanyahu a raspuns spunand ca armele ar putea cadea in mainile Iranului.

„In ceea ce priveste problema armelor, exista intotdeauna o posibilitate si acest lucru s-a intamplat de multe ori, ca armele pe care le-am furnizat pe un camp de lupta sa ajunga in mainile iranienilor, folosite impotriva noastra”, a spus el.

Israelul s-a ferit sa se implice prea mult in razboiul dintre Rusia si Ucraina.

„Sper ca se razgandeste”, a declarat Netanyahu in interviul acordat USA Today, referindu-se la „viziunea ghidata a presedintelui rus Vladimir Putin de a reconstrui un mare regat rusesc”.

„Nu vreau sa fac pe psihologul”, a continuat el. „Vreau sa fiu in pozitia de prim-ministru, sa obtin toate informatiile, apoi sa iau decizii cu privire la ce si daca vom face ceva in acest conflict dincolo de ceea ce s-a facut pana acum”.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a confirmat saptamana trecuta informatiile potrivit carora Iranul intentiona sa vanda Rusiei rachete balistice de inalta precizie pentru a le folosi impotriva Ucrainei. El a mai spus ca Pentagonul lucreaza cu aliatii pentru a vedea cum pot oferi ajutor Ucrainei.

„Iar o parte din calculul cu care iau aceste decizii este pastrarea propriei lor securitati nationale”, a declarat Kirby. „Deci, noi respectam acest lucru. Iar Israelul ar trebui sa aiba dreptul de a vorbi despre ceea ce este dispus sa faca sau nu este dispus sa faca, fara a judeca, pentru ca trebuie sa fie o decizie pe care o iau ei”.

Netanyahu a declarat ca Israelul este inca criticat de multi pentru ca nu a furnizat ajutor Ucrainei.

Israelul a impiedicat Iranul sa stabileasca mai multe pozitii militare in Siria si Liban. „Am vrut sa asigur, si am asigurat, libertatea de actiune a Fortelor Aeriene israeliene pentru a bombarda practic pozitiile Iranului, pozitiile militare pe care a incercat sa le stabileasca in Siria pentru a deschide un al doilea front al terorii impotriva noastra”, a declarat Netanyahu pentru USA Today.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: