Vicepremierul Bulgariei sustine ca Rusia este o „tara prietenoasa”. Ea este si sefa PSD-ului bulgaresc

externe

Liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), vicepremier si ministru al Economiei, Kornelia Ninova, a declarat pentru bTV ca Rusia este o tara „prietenoasa” fata de Bulgaria. Potrivit acesteia, aceasta este opinia majoritatii bulgarilor si, prin urmare, un mare procent nu a dorit sa trimita ajutor militar Ucrainei.

Declaratia lui Ninova vine in ciuda faptului ca Bulgaria a fost declarata tara neprietenoasa de catre Rusia, iar furnizarea de gaze de la Gazprom catre Bulgargaz a fost suspendata unilateral dupa ce Rusia a cerut plati in ruble, incalcand acordul dintre cele doua tari.

Ninova a aparat punctul de vedere al Rusiei la bTV, comentand ca taierea gazelor a fost probabil un raspuns la sanctiunile impuse tarii. Ea a cerut sa se puna capat sanctiunilor. Ea a adaugat ca Bulgaria ar trebui sa continue discutiile cu Gazprom.

Ninova a cerut deja ca Bulgaria sa solicite o amanare a embargoului asupra importurilor de petrol din Rusia, pe care Comisia Europeana il pregateste ca un nou lot de sanctiuni impotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

„Rusia va gasi alternative pentru productia de materii prime. Ce vom face noi?” a intrebat Ninova, citata de Novinite.

In ceea ce priveste declaratia ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, potrivit caruia tarile care nu sustin embargoul asupra importului de petrol rusesc vor fi complice la crime de razboi, Ninova a comentat ca nu este acceptabil ca ministrii de externe, ambasadorii, guvernele sa faca cu degetul si sa spuna cum sa fie protejate interesele Bulgariei, mai ales atunci cand traseaza linii „daca nu esti de partea aceasta, atunci esti de partea celor rai”.

Comentarii: