externe

Victorie majora a UE. Polonia a cedat, anunta ca isi desfiinteaza propria Sectie Speciala

Polonia va desfiinta camera disciplinara a Curtii Supreme in cadrul reformei mai ample a sistemului sau judiciar in lunile urmatoare, a anuntat marti guvernul de la Varsovia, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca mecanismul disciplinar submineaza dreptul comunitar, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Camera Disciplinara este o institutie similara cu Sectia Speciala din Romania, care a fost infiintata de Regimul PSD.

”Polonia va continua reformele sistemului sau judiciar, inclusiv in zona responsabilitatii judecatorilor”, cu scopul imbunatatirii eficientei acestui sistem”, indica o declaratie a executivului polonez.

Acesta a precizat ca va inainta CJUE o motiune pentru masuri provizorii cu privire la revocarea camerei disciplinare.

La 14 iulie, CJUE a dispus ca Polonia sa puna capat imediat activitatilor camerei disciplinare, care este insarcinata cu supervizarea judecatorilor si le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat ca acest for „nu ofera toate garantiile de impartialitate si independenta” si nu este „ferit de influente directe sau indirecte ale puterii legislative si executive”.

Tribunalul constitutional polonez a sfidat insa Bruxellesul si a apreciat ca masurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme” cu constitutia poloneza, iar ca urmare Comisia Europeana a dat termen Varsoviei pana pe 16 august sa promita ca va respecta deciziile CJUE, sub amenintarea sanctiunilor financiare.

In urma cu doua saptamani, sefa Curtii Supreme poloneze a anuntat inghetarea provizorie a activitatilor controversatei camere disciplinare.

Acest dosar este cel mai recent dintre subiectele care in ultimii ani au provocat disensiuni intre Polonia si Comisia Europeana, ce a deschis contra Varsoviei mai multe proceduri de infringement in urma reformelor judiciare si a activat impotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce in final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei tari in Consiliu daca toate celelalte sunt de acord.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

O oră ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

2 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

2 ore ago

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

3 ore ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

3 ore ago

Berlinul vrea sa doneze vila lui Goebbels. Daca nu sunt doritori, va fi demolata

Guvernul german vrea sa cedeze o vila detinuta candva de ministrul propagandei lui Adolf Hitler,…

3 ore ago