Viktor Orban blocheaza la Bruxelles planul de relansare economica. Iohannis: „Foarte multe state solicita o legatura stransa cu verificarea statului de drept”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca liderii celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene isi doresc un acord cu privire la planul de relansare economica post-coronavirus, dar mai este mult de negociat pentru ca sunt teme „foarte complicate”.

„Vestea buna, dupa parerea mea, este ca toata lumea isi doreste sa ajungem la un acord, dar de acolo pana la acordul propriu-zis se pare ca mai este mult de negociat, sunt teme foarte complicate, ca sa se inteleaga de ce nu s-a ajuns inca la un acord. Nu se discuta doar despre cuantum, despre sume, se discuta, spre exemplu, foarte aprins despre proportia intre granturi, adica fonduri, practic, nerambursabile si imprumuturi pentru fiecare tara si suma totala.

Se discuta foarte intens despre conditiile de acordare a acestor sume, asa-numitele conditii de gestionare sau de guvernanta a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejera, mai bazata pe abordari nationale, altii isi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate”, a declarat Klaus Iohannis, duminica, aflat la Bruxelles la reuniunea liderilor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene unde se poarta discutii pe tema planului de relansare economica post-coronavirus.

Seful statului a adaugat ca, pe de alta parte, pentru acordarea fondurilor europene, „foarte multe state solicita o legatura stransa cu verificarea statului de drept, aceasta reprezentand „o tema care a dus la multe discutii”.

„Ca o nota, pentru Romania, statul de drept nu este o problema si nu ne opunem unei legaturi, fiindca, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvata in sens pozitiv prin referendumul de anul trecut si prin schimbarile politice care s-au facut. Deci, iata, la acest capitol stam bine”, a sustinut Iohannis.

El a spus ca negocierile vor continua si in cursul zilei de duminica si a precizat ca pentru Romania temele sunt aceleasi, fonduri mai multe pe coeziune si agricultura, precum si pentru revigorare economica.

„Deocamdata se negociaza si astazi in formate mai mici, urmand ca peste putin timp sa incepem un nou plen, sa verificam in ce masura putem sa facem progrese si in ce masura pozitiile statelor membre si ale grupurilor se pot apropia si, in final, armoniza. Pentru Romania, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, in continuare temele prioritare sunt aceleasi. Avem absoluta nevoie de fonduri consistente, substantiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrazi, cai ferate, spitale, scoli si asa mai departe, avem nevoie de fondurile pentru agricultura, fara ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arata agricultura in Romania, dar, evident, avem nevoie de fonduri substantiale pentru revigorare economica. Si, in afara de asta, pentru mine si pentru noi, in general, o flexibilitate rezonabila intre fonduri si felul in care se gestioneaza fondurile este vitala”, a subliniat Iohannis.

Presedintele a precizat ca, pana la acest moment al negocierilor, lucrurile pentru Romania „s-au negociat, s-au miscat intr-un mod rezonabil”, dar „la negocieri, pana nu s-a negociat tot, nu s-a negociat nimic”.

„Sunt moderat optimist, avem inca o sansa si cred ca astazi este ziua decisiva, cand ne vom da seama daca putem acum, in aceasta sesiune, sa ajungem la un acord sau daca trebuie sa revenim peste cateva saptamani pentru a relua aceste intelegeri. Important, totusi, dupa parerea mea, este ca toata lumea isi doreste acest acord. Toata lumea isi doreste si a inteles ca este nevoie de legatura intre bugetul multianual si fondul de relansare economica. Deci, continuam cu a treia zi si cu siguranta si cu a treia noapte de negocieri”, a mai spus Iohannis.

Viktor Orban a fost cel mai dur critic al conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept, informeaza Dan Alexe de la Bruxelles.

“’Nu stiu daca premierul Olandei ma uraste pe mine sau uraste Ungaria, de ne ataca asa tare’. (Viktor Orban adineaori in Bruxelles, vorbind cu presa lui: — ‘Nem tudom, utal-e engem vagy Magyarorszagot a holland kormanyfo, de nagyon erosen tamad’.)

Orban se plange asa pentru ca premierul Olandei, Mark Rutte, insista ca nu vrea sa-si mai deschida punga daca platile fondurilor europene nu sunt conditionate de respectarea statului de drept de catre beneficiari… Adica de el, Orban „iliberalul”.

Cum se vede imediat ca Viktor Orban vine din Europa de est!… De indata ce-l critica cineva, ii vine la gura acuzatia de „ura”, „utal engem”. Prin partile noastre, nu poti sa critici pe cineva, ca imediat esti acuzat de „ura”.

Orice impostor public pe care il ironizezi un pic se va declara victima unei campanii nedrepte, de „ura”. Daca razi de biserica trebuie sa fii, de asemenea, plin de „ura”. Iar cine il critica pe Viktor Orban nu poate fi decat anti-maghiar si plin de „utal engem”.

Prin partile noastre, nu infractorul demascat sau impostorul sunt vinovati, ci “dusmanii”. Adica “ura” celor din jur.

Doar ca discursul asta nu poate functiona cu olandezul, care doar il priveste ciudat pe Orban si asteapta dovezile ca se respecta statul de drept inainte de a semna cecul”, a relatat Alexe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: