Viktor Orban: Niciodata nu am fost atat de aproape de un razboi mondial

externe

Lumea nu a fost niciodata atat de aproape de transformarea unui razboi local intr-un razboi mondial, a declarat, vineri, premierul Viktor Orban in cadrul emisiunii „Buna dimineata, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth, potrivit hirado.hu.

„Liderii lumii occidentale traiesc in febra razboiului, tin discursuri care indeamna la castigarea acestuia, vorbind despre mai multe sacrificii, in timp ce trimit arme din ce in ce mai periculoase in Ucraina”, a spus Orban.

De asemenea, el a aratat ca opinia publica internationala este divizata in loc sa sprijine unanim pacea. Popoarele turcice, arabii, chinezii si africanii cer incetarea focului si tratative de pace. In Europa, in afara de Vatican, Ungaria este singura tara care este pentru pace.

„In acelasi timp nu trebuie sa credem ca tarile sustin razboiul doar pentru ca sunt angajati din principiu si prin credinta. Exista o buna parte de speculatii comerciale, consideratii de politica militara, interese economice si speculatii privind beneficiile ce pot fi obtinute dintr-o situatie postbelica”, a remarcat prim-ministrul.

Pe de alta parte, el a declarat ca este important ca Ungaria sa fie in acelasi timp puternica din punct de vedere militar si partizana a pacii. Prin urmare, este important ca fortele de aparare sa fie pregatite de lupta, deci trebuie crescut efectivul lor, nivelul de pregatire si dotarea lor cu arme moderne.

„Nu cerem mila, nu vrem pace pentru ca nu avem puterea de a ne apara, ci pentru ca pacea este buna, iar razboiul este rau”, a adaugat premierul.

Viktor Orban a considerat ca stanga politica din Ungaria este favorabila razboiului si a subliniat ca, „atata timp cat sunt finantati din strainatate”, acest lucru era de asteptat, dar din cauza proportiilor reprezentarii in parlament, „partidul pacii are mult mai multa pondere si influenta asupra vietii din Ungaria”.

El a afirmat ca Statele Unite pana acum nu s-au implicat direct in modelarea politicii europene, odata cu razboiul din Ucraina insa acest lucru s-a schimbat, SUA conducand „coalitia de razboi” aflata in spatele Ucrainei. In spatele ucrainenilor care lupta in mod eroic se afla americanii, ceea ce nu scade cu nimic valoarea eroismului ucrainenilor, dar adevarul este ca Ucraina poate lupta doar pana cand este sustinuta de SUA, a atras atentia premierul, adaugand ca, daca SUA ar refuza sprijinul, ar aparea situatia de incetare a focului.

Potrivit lui Orban, Donald Trump, care vrea sa candideze din nou la alegerile prezidentiale din SUA, ar dori acest lucru, prin urmare, alegerile din 2024 din SUA vor avea o influenta directa asupra modului in care va continua razboiul, asupra incetarii luptelor si inceperea tratativelor de pace.

Cea mai rapida modalitate de a reduce inflatia ar fi ridicarea sanctiunilor impuse din cauza razboiului ruso-ucrainean. Ungaria nu poate anula politica de sanctiuni, dar va recurge la dreptul de veto in privinta deciziilor care ar cauza daunele cele mai directe economiei ungare, a spus premierul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: