Viktor Orban pune in mod deschis la indoiala viabilitatea Ucrainei ca stat suveran

externe

Viktor Orban, Ungaria, Ucraina, aderare, UE, Uniunea suntem noi

In timp ce steagurile ucrainene flutura in capitalele europene si tancurile occidentale vin in ajutorul Ucrainei, prim-ministrul Ungariei pune in mod deschis la indoiala viabilitatea Ucrainei ca stat suveran. La Budapesta, guvernul sau a impanzit strazile cu panouri publicitare anti-sanctiuni iar Opera de Stat din Ungaria pune in scena o productie a operei „Razboi si pace” de Serghei Prokofiev, scrie Politico.

Rusia, a declarat recent Orban unui grup eclectic de personalitati conservatoare straine, a reusit deja sa faca din Ucraina o epava neguvernabila.

„Acum este Afganistan”, a spus Orban in timpul unei mese rotunde descrise la The American Conservative. Vladimir Putin nu va pierde si timpul este de partea Rusiei, a sustinut el, numind Ucraina „tara nimanui”.

Este un mesaj aproape diametral opus retoricii restului aliantei occidentale, care chiar saptamana trecuta a strapuns inca o linie rosie atunci cand s-a angajat sa ofere Ucrainei zeci de tancuri moderne. Iar acest lucru sporeste tensiunile dintre Ungaria si Ucraina vecina. Comentariile lui Orban au starnit indignare in randul oficialilor ucraineni, care au declarat ca il vor convoca pe ambasadorul Ungariei.

La Budapesta, abordarea lui Orban este vazuta ca fiind partial o manevra de politica interna pentru a distrage atentia de la problemele economice ale Ungariei, precum si un semn de deschidere pentru alegatorii nationalisti. Dar exista, de asemenea, un sentiment in randul expertilor ca retorica lui Orban este mai mult decat politicianism pe termen scurt – liderul maghiar, spun ei, doreste sa isi pastreze relatia de lunga durata cu Kremlinul.

Oricum ar fi, consecintele ilustreaza prapastia tot mai mare dintre Orban si restul aliatilor sai din UE si NATO.

„Liderii politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea pacii, dar – de la condamnarea sanctiunilor la imbratisarea propunerilor rusesti de „incetare a focului” – continua sa promoveze politici aprobate de Putin”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta.

„Ne alaturam apelului guvernului ungar pentru pace, dar aceste apeluri ar trebui sa fie adresate lui Vladimir Putin”, a declarat acesta intr-o declaratie trimisa prin e-mail, adaugand ca Washingtonul „va continua sa pledeze pentru incetarea acestui razboi, fiind in mod hotarat alaturi de victimele acestuia”.

Dar, in timp ce majoritatea aliatilor occidentali s-au miscat pentru a oferi sprijin tabu pentru Ucraina, Ungaria isi intareste pozitia conform careia Kievul ar trebui pur si simplu sa inceteze lupta.

„Umanitatea noastra elementara si simtul moralitatii”, a declarat vineri Orban la radioul de stat, „ne cere sa facem tot ce putem pentru a ingheta linia frontului, pentru a exista o incetare a focului si pentru a incepe negocierile”.

Obiectivele lui Orban

Expertii spun ca Orban nu este antiucrainean – retorica sa este pur si simplu un efort de a juca de ambele parti si de a castiga puncte politice acasa.

Prim-ministrul a petrecut ani de zile implementand o politica externa duala: se bucura de beneficiile apartenentei la UE si NATO, dezvoltand in acelasi timp relatii profitabile cu Moscova, Beijing si alte capitale autoritare.

Iar cand acelasi guvern rus pe care l-a curtat a invadat vecinul Ungariei, Orban a condamnat invazia – dar nu a renuntat complet la pozitia sa favorabila Rusiei.

Ungaria merge in continuare inainte cu un proiect de extindere a unei centrale nucleare impreuna cu Rosatom din Rusia. Iar oficialii ungari continua sa calatoreasca in Rusia pentru a discuta acorduri energetice. Tara, care se bazeaza foarte mult pe gazul rusesc, a semnat vara trecuta un acord pentru livrari si mai mari – chiar in momentul in care altii incercau sa isi reduca importurile.

Si, desi Budapesta a aprobat pachetele de sanctiuni ale UE, Orban a incercat sa atenueze unele prevederi. Intre timp, in tara, el a desfasurat o ampla campanie anti-sanctiuni in care a dat vina pe Bruxelles pentru problemele economice ale Ungariei.

„Orban a investit foarte mult” in politicile sale favorabile Rusiei, a declarat Peter Kreko, director al Institutului Political Capital, un organism de cercetare specializat in politica externa maghiara.

„Exista o inertie care il aduce in aceasta directie”, a spus el. „Se pare ca [guvernul] nu este cu adevarat capabil sa corecteze aceste greseli”.

Ungaria si Ucraina au, de asemenea, o relatie indelungata si zbuciumata din cauza unei dispute privind drepturile lingvistice ale vorbitorilor de limba maghiara care traiesc in vestul Ucrainei. In mod previzibil, pozitia lui Orban de cand a inceput invazia – ca sa nu mai vorbim de ultimele sale comentarii – nu a facut decat sa adanceasca aceste tensiuni.

„Din pacate, aceasta este, in mod clar, retorica ruseasca”, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, presedinta comisiei pentru integrarea in UE din parlamentul ucrainean, cand a fost intrebata despre ultimele comentarii ale lui Orban.

„Ungaria este de mult timp un dusman al libertatii”, a spus ea intr-un mesaj text. „Suntem surprinsi”, a adaugat ea, de faptul ca declaratiile si activitatile ungare „nu au primit inca un raspuns adecvat din cadrul [UE] si NATO”.

Criticii premierului s-au distantat rapid de abordarea guvernului fata de Ucraina, sustinand ca Orban nu ii reprezinta pe toti maghiarii.

„Comentariul lui Orban este mai mult decat rusinos”, a declarat europarlamentarul maghiar Katalin Cseh, care s-a intors recent dintr-o calatorie la Kiev impreuna cu alti membri ai partidului de opozitie Momentum.

Ucraina, a spus ea, este „o tara de luptatori curajosi pentru libertate si compatrioti europeni, care merita tot respectul nostru”.

Guvernul ungar nu a raspuns la solicitarile de comentarii. Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Ungariei a insistat ca guvernul este bine intentionat.

Raspunzand la decizia Kievului de a-si convoca ambasadorul, ministerul a declarat pentru un post proguvernamental ca razboiul duce la decese si transforma parti din Ucraina „intr-un pustiu”.

„De aceea”, a spus ministerul, „Ungaria doreste pace si o incetare imediata a focului in loc de livrari de arme”.

Retorica premierului cu privire la Ucraina se datoreaza partial unei erori de calcul timpurii cu privire la traiectoria conflictului, spun expertii.

„Guvernul a pariat pe o rezolvare rapida a conflictului si a sperat ca Ungaria va beneficia de pe urma mentinerii relatiei sale cu Rusia”, a declarat Zselyke Csaky, cercetator la Institutul Universitar European.

„Unii au crezut, in mod evident, ca Ungaria ar putea deveni un fel de „punte” intre Rusia si restul Europei si ca ar putea profita intre timp de comert si de alte beneficii”, a spus ea, adaugand ca acum „este clar ca acest lucru nu se va intampla”.

Maghiarii care il cunosc bine personal pe premier spun ca o parte din explicatia pentru comentariile controversate ale lui Orban este ca ii place sa fie deschis in probleme pe care crede ca alti lideri sunt prea timizi pentru a le aborda.

„Cred ca face acest lucru pentru ca el crede ca asta este ceea ce gandesc de fapt multi europeni – si se asteapta ca Europa, in cele din urma, sa nu stea alaturi de Ucraina”, a declarat Zsuzsanna Szelenyi, care a fost membra a partidului Fidesz al lui Orban la inceputul anilor 1990 si care este acum un critic al guvernului.

In discutia sa cu conservatorii straini, Orban a facut aluzie la convingerea sa ca unii politicieni ar putea fi de acord cu el in secret.

„Germanii sufera pentru ca stiu ce este in interesul lor national, dar nu sunt capabili sa o spuna”, a sustinut el.

Dar exista, de asemenea, un sentiment la Budapesta ca Orban critica adesea raspunsul Occidentului la razboi deoarece cercurile de afaceri apropiate de partidul de guvernamant beneficiaza inca de legaturi economice cu Moscova – si pentru ca vrea sa isi intareasca argumentele pentru a se opune sanctiunilor.

Premierul „cauta in esenta sa creeze o justificare pentru a se opune oricaror alte sanctiuni care ar putea intr-adevar sa inceapa sa afecteze propriile sale relatii cu Moscova”, a declarat Zsuzsanna Vegh, cercetator invitat la German Marshall Fund.

Retorica lui Orban se potriveste, de asemenea, cu un segment al electoratului sau.

In istoria nationalista a Ungariei „exista o traditie a anti-occidentalismului si, de asemenea, o traditie a sentimentelor anti-rusesti”, a declarat Kreko de la Political Capital.

Acum, a adaugat el, abordarea anti-occidentala „prevaleaza” asupra sentimentelor anti-rusesti.

Dar, intotdeauna pragmatic, Orban incearca in mod vizibil sa isi pastreze optiunile deschise.

Szelenyi, care a scris recent o carte despre democratia „patata” a lui Orban, a subliniat ca premierul a facut si comentarii nefavorabile despre Rusia

Orban, a spus ea, „isi creeaza practic un spatiu de manevra pentru el insusi in aceasta criza”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: