Viktor Orban se va intalni luni cu republicanii din Congres, pentru a-i convinge sa refuze definitiv orice ajutor militar acordat Ucrainei

externe

Viktor Orban, Donald Trump, realegere, sfarsitul razboiului, Ucraina, Transcarpatia, revendicari teritoriale

Aliatii premierului de extrema-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, vor avea o intalnire cu usile inchise cu republicanii de la Washington pentru a face presiuni in vederea incetarii sprijinului militar american pentru Ucraina, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Membrii Institutului Maghiar pentru Afaceri Internationale si personalul ambasadei Ungariei la Washington vor incepe luni un eveniment de doua zile gazduit de thinktank-ul conservator Heritage Foundation.

Prima zi include discursuri in cadrul unui panel despre razboiul din Ucraina, precum si subiecte precum razboaiele culturale transatlantice. Potrivit unei surse republicane, unii dintre participanti, inclusiv membri republicani ai Congresului, au fost invitati sa se alature discutiilor cu usile inchise in ziua urmatoare.

Intalnirea va avea loc pe fondul unor dezbateri tensionate la Washington cu privire la viitorul Ucrainei. Saptamana trecuta, Casa Alba a avertizat ca, in lipsa unei actiuni a Congresului, banii pentru achizitionarea de mai multe arme si echipamente pentru Kiev se vor epuiza pana la sfarsitul anului. Miercuri, republicanii din Senat au blocat un proiect de lege privind cheltuielile de urgenta pentru finantarea razboiului din Ucraina.

O sursa diplomatica apropiata ambasadei Ungariei a declarat: „Orban este increzator ca ajutorul pentru Ucraina nu va trece in Congres. Acum, el incearca sa blocheze asistenta si din partea UE”.

Orban este un critic frecvent al ajutorului dat Ucraina impotriva invaziei rusesti. Vazut drept cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin in interiorul UE in ultimii ani, el a fost fotografiat zambind si dand mana cu presedintele rus in urma cu doua luni la Beijing.

Recent, Orban a cerut ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana (UE) sa fie scoasa de pe ordinea de zi a Consiliului European din decembrie.Liderul ungar a postat pe X, platforma cunoscuta anterior sub numele de Twitter: „Este clar ca propunerea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondata si prost pregatita”. Criticii il acuza pe Orban ca determinarea cu care ataca Ucraina, de la inceputul invaziei ruse, in februarie 2022, ar fi generata si de interese teritoriale, liderul de la Budapesta sperand ca ar putea primi teritorii ucrainene revendicate de multa vreme de Ungaria, in cazul unei victorii rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: