Vineri, zi neagra, Rusia inghite 15% din Ucraina. Zelenski a convocat Consiliul de Securitate Nationala si Aparare al tarii

externe

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat joi Consiliul de Securitate Nationala si Aparare al tarii pentru o reuniune de urgenta vineri, ziua in care presedintele rus Vladimir Putin va semna – asa cum a anuntat Kremlinul – tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate, relateaza EFE, citata de Agerpres.

‘Presedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru maine o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei. Ordinea de zi si alte detalii vor fi anuntate ulterior’, a anuntat pe Facebook un purtator de cuvant al presedintiei, Serhii Nikiforov, potrivit Reuters.

Intr-o convorbire telefonica purtata anterior cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei ‘reactii puternice’ din partea comunitatii internationale fata de aceste ‘acte ilegale’ ale Moscovei.

Aceasta ‘submineaza fundamentele dreptului international’, a spus el, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidentiale de la Kiev.

Kremlinul a anuntat joi ca Putin va semna vineri tratatele care proclama anexarea de catre Moscova a regiunilor ucrainene Donetk, Lugansk (zona miniera Donbas, est), Herson si Zaporojie (sud), unde au avut loc referendumuri de aderare la Rusia in perioada 23-27 septembrie, considerate de Kiev si Occident drept niste ‘simulacre’, desfasurate sub amenintarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de fortele ruse.

Potrivit responsabililor prorusi numiti de Moscova in aceste teritorii, aflate sub controlul partial al Moscovei, intre 87,05% si 99,23% dintre alegatori au sustinut integrarea in Federatia Rusa.

Regiunile pe care Rusia vrea sa le anexeze reprezinta aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000 de kilometri patrati, o suprafata similara cu cea a unor tari precum Ungaria sau Portugalia, noteaza EFE.

Ceremonia semnarii tratatelor de anexare la Kremlin survine in conditiile in care niciuna din cele patru regiuni nu se afla sub controlul deplin al trupelor ruse dupa sapte luni de razboi, nici macar Lugansk, pe care Moscova a declarat ca a cucerit-o integral in iulie.

Zelenski a declarat in mod repetat ca asa-zisele referendumuri sunt ilegale si a avertizat cu privire la un raspuns viguros din partea Ucrainei, potrivit Reuters.

‘Integritatea teritoriala a Ucrainei va fi restabilita. Iar reactia noastra la recunoasterea de catre Rusia a rezultatelor va fi foarte dura’, a declarat Zelenski, conform biroului sau, in cursul unei convorbiri telefonice purtate joi cu premierul italian in exercitiu Mario Draghi.

Anterior, Kremlinul avertizase ca orice atac asupra teritoriilor (ucrainene) incorporate in Federatia Rusa va fi considerat un atac impotriva Rusiei, ceea ce ii va permite sa recurga la intregul arsenal aflat in dotarea sa, inclusiv la armele nucleare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: