Virgin Galactic este pregatita sa se lanseze in turismul spatial. Un zbor pana la marginea spatiului extraterestru costa 450.000 de dolari

externe

Virgin Galactic, compania de turism spatial suborbital fondata de miliardarul britanic Richard Branson, se pregateste pentru primul sau zbor la marginea spatiului dupa aproape doi ani, scrie CNN.

Zborul, programat pentru sfarsitul lunii mai, va transporta doi piloti si un echipaj format din patru angajati ai Virgin Galactic, a anuntat compania. Se asteapta ca acesta sa fie testul final inainte ca Virgin Galactic sa poata deschide cursele pentru clientii platitori, dupa ani de promisiuni, termene ratate si dupa ce Branson a vandut o mare parte din participatia sa initiala in companie.

Daca totul merge bine, se asteapta ca Virgin Galactic sa inceapa serviciile comerciale de la portul sau spatial din New Mexico la sfarsitul lunii iunie.

Virgin Galactic parea pregatita sa inceapa operatiunile comerciale dupa ce l-a lansat pe Branson la marginea spatiului alaturi de trei membri ai echipajului in iulie 2021, un zbor care a avut loc cu mai putin de doua saptamani inainte ca rivalul lui Branson, Jeff Bezos, sa efectueze propriul zbor la marginea spatiului. Branson a negat ca ar fi fost in cursa cu Bezos.

Dar Administratia Federala a Aviatiei, care acorda licente pentru lansarile comerciale de rachete, a deschis ulterior o ancheta privind zborul lui Branson, cand s-a descoperit ca avionul spatial a deviat de la curs in timpul zborului.

Investigatia respectiva s-a incheiat in septembrie 2021 si a dat Virgin Galactic unda verde pentru mai multe zboruri. Dar compania a anuntat apoi ca amana inceperea serviciilor comerciale, invocand necesitatea unor imbunatatiri tehnologice.

Au fost depasite de atunci mai multe termene pentru revenirea preconizata a companiei in spatiu.

„Facem progrese bune in ceea ce priveste validarea imbunatatirilor aduse pe parcursul anului 2022 si ramanem pe drumul cel bun pentru serviciul comercial in al doilea trimestru al acestui an”, a declarat CEO-ul Michael Colglazier investitorilor in timpul celei mai recente teleconferinte privind castigurile companiei, la 28 februarie 2023.

Virgin Galactic a efectuat mai multe zboruri de testare inainte de zborul lui Branson din 2021. Dar, de atunci, compania a efectuat un singur zbor de testare a VSS Unity.

Compania pierde bani de ani de zile, consumand fonduri in timp ce incearca sa finalizeze zborurile de calificare si sa inceapa sa primeasca clienti la bord – unii dintre ei au achizitionat biletele cu mai mult de un deceniu in urma.

Compania a vandut in total aproximativ 800 de bilete, dintre care 600 la preturi cuprinse intre 200.000 si 250.000 de dolari si alte 200 la 450.000 de dolari, care este pretul actual al biletului, a confirmat luni un purtator de cuvant.

Virgin Galactic concureaza direct cu Blue Origin a lui Bezos in domeniul turismului spatial suborbital. De la zborul lui Bezos din iulie 2021, compania a efectuat alte cinci zboruri cu echipaj in spatiu. Cu toate acestea, operatiunile Blue Origin au fost oprite de cand un zbor fara echipaj al rachetei sale New Shepard s-a incheiat cu o explozie in septembrie 2022.

Avionul propulsat de racheta al Virgin Galactic, denumit VSS Unity, este proiectat sa zboare pana la aproximativ 50.000 de metri, in timp ce este atasat sub aripa unei nave-mama masive, cu doua fuselaje, botezata „Eve” de catre companie. Avionul spatial este proiectat sa se desprinda apoi de nava-mama si sa porneasca motorul sau de racheta, cu cei doi piloti la comenzi. Zborurile sunt proiectate sa ajunga la peste 80 de kilometri deasupra Pamantului, la altitudini pe care guvernul american le recunoaste ca fiind limita spatiului cosmic.

Nu toate institutiile recunosc aceeasi limita a spatiului. La nivel international, este mai frecventa utilizarea liniei Karman, care se afla la 100 de kilometri (62 de mile) deasupra suprafetei Pamantului.

In punctul culminant al zborului, clientii vor experimenta cateva minute de imponderabilitate si pot privi pe geamurile avionului orizontul curbat al Pamantului si negura spatiului cosmic. De la decolare pana la aterizare, misiunile dureaza, de obicei, mai putin de doua ore.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: